Visa endast rubriker

Bohmans säljer ut allt på nätet

Bohmans Fanérfabrik ligger öde. All verksamhet har upphört i företaget där nu allt från stora fanerhyvlar till bandsågar, kontorsinventarier och industrikuriosa säljs på en nätauktion.

– Det blir en lite speciell auktion. Maskinerna är inte direkt lättsålda men vi räknar med att det ska finnas köpare till det mesta, säger Mikael Engström vid auktionsfirman Petersson & Son när han visar runt i Bohmans kontor och fabrik som numera ägs av danskbaserade DLH.

Företaget har det senaste året avvecklat all verksamhet i den gamla fanérfabriken. För några veckor sedan lämnade de sista som jobbade kvar i företaget lokalerna i hamnen.

Nu ligger lokalerna öde men kvar finns allt som fanns där när produktionen var i full gång och kontoret var bemannat. Vår rundvandring börjar i kontoret där ett stycke lokal industrihistoria ryms i såväl de vanliga arbetsrummen som i det gamla styrelserummet.

En räknemaskin, konstruerad av Axel Bohman, träsnidade souvenirer från Afrika och Asien, familjen Bohmans sigill, kontorsmöbler, fotografier, kartor och mängder av tavlor och andra inramade illustrationer är bara något av det som ska säljas.

Mikael Engström medger att inventarierna kanske borde ha sålts på en vanlig auktion.

Men nu blir det inte så och de som vill skaffa sig en minnessak från Bohmanepoken måste följa auktionen via nätet den 26 augusti.

– Jag kan tänka mig att en auktion på plats hade lockat mycket folk. Men vi känner att vi inte har resurser för det och väljer nätformen där vi når väldigt många, säger Mikael Engström och visar upp ett av de spektakulära föremålen som ska gå under klubban.



Det är en mycket detaljrik väggrelief som är skuren i ett stycke.

– Jag har undersökt vad det kan vara värd och det handlar inte om så mycket som kanske kunde tro. Men vi räknar ändå med att den ska röna ett visst intresse.

Med kontor, lager och produktionslokaler inräknade upptar fanérfabriken en yta på cirka 10 000 kvadratmeter. Vad som ska hända med lokalerna när de tömts på sitt innehåll är ovisst.

– DLH vill sälja men än finns det ingen spekulant. Kommunen har också visat intresse och vi får väl se vad som händer, säger Mikael Engström när vi fortsätter rundvandringen i fabriken.

En cirka 15 ton tung fanérhyvel, en stående ramsåg och en av de landets största bandsågar är exempel på vad som ingår i maskinparken. En betydande mängd leveransklart fanér tillhör också det gods som är till försäljning.

– Det har varit nedgång på fanér och det har gjort att det blivit liggande. Men vi räknar med att kunna sälja det, säger Mikael Engström.

– Likadant är det med maskinerna. Om det inte finns intressenter i Sverige så finns de utomlands och arbetet med att hitta tänkbara köpare utomlands har redan börjat.