Visa endast rubriker

Boende utökar inte personalen

I våras kritiserades kommunen för att ha haft för lite personal på ett boende för äldre. Nu svarar man på kritiken, men någon utökning av personalen görs inte.

Det var en kväll i april som Socialstyrelsens inspektör dök upp på ett av kommunens boende för äldre, med syftet att granska vilka resurser verksamheten har för att de äldres behov av vård och omsorg ska kunna tillgodoses under kvällstid. Resultatet blev kritik mot för låg bemanning på helgkvällar, en brist som måste åtgärdas. Vid inspektionen kom det fram att man redan flyttat personalresurser från dagtid till kvällstid för att möta de äldres oro, men det räcker inte, menade Socialstyrelsen. Nu svarar socialnämnden på kritiken men hävdar att man inte behöver anställa fler.
- Vi har visserligen brutit mot lagen genom att inte alla boende haft egna detaljerade biståndsbeslut, men jobbar just nu med att utforma sådana på samtliga i den här typen av särskilt boende. Dessutom förbättras rutinerna genom att man tar hänsyn till behoven hos de boende och lägger schemat därefter. Man kan också flytta personal från andra avdelningar där det är möjligt, och också ringa in extra personal, säger socialnämndens ordförande Birgitta Pettersson, (C). ?
Men någon utökning av personalen görs alltså inte trots kritiken?
- Nej, det gör vi inte. Man får omfördela folk i stället.
När det fattas folk på kvällar och helger får personalen själva ringa in timanställda eller andra som ska täcka upp. Detta tar tid från deras arbete med att ta hand om de gamla, men är inget stort problem, menar Birgitta Pettersson.
- Visst, det kan ta tid men jag har inte hört någon klaga på just de rutinerna som vi ju haft i många år. Kommunen är för liten för att anställa en administratör som ska ringa in folk i sådana här lägen. Vi bedriver ju inte akutvård, säger hon.