Visa endast rubriker

Bidrag kan ge glasmuseum

ABF och Industrifackets projekt Kris i repris om glasriket har sökt mer pengar för att förverkliga planerna om ett glasarbetarnas museum och en hemsida.

– Det är bråttom att dokumentera glasbruken. För trettio år sedan fanns det tretton glasbruk med cirka 1500 anställda. Idag jobbar 340 på fem glasbruk och medelåldern är hög, säger Annette Krahner, projektledare för Kris i repris.
Projektet grundar sig på det över 30 år gamla projektet Modell Glasriket - kampen för jobben. Då som nu befann sig glasnäringen i en rejäl svacka. Projektet resulterade i bland annat i 33 böcker och en vandringsutställning.
– Mindre känt är att vi hade täta kontakter med forskare i dåvarande högskolan i Växjö vilket resulterade i att Målerås och Skrufs glasbruk startade upp igen, säger Annette Krahner.
Våren 2009 beviljade Riksantikvarieämbetet Kris i repris 150 000 kronor och fram till februari 2010 har 98 personer i 11 studiecirklar gjort en uppföljning av vad som hände sedan.
– Deras arbete och förra projektet ska bli en grundplåt till ett framtida museum för glasarbetarnas historia. Var det ska ligga är upp till ABF och Industrifacket, säger Annette Krahner.
Pengarna är nu slut och därför har Annette Krahner skrivit en ansökan om ett bidrag på 50 000 kronor till Lessebo, Emmaboda, Uppvidinge och Nybro kommun. Förutom en förstudie om ett museum och en hemsida vill Kris i repris visa utställningen Modell Glasriket på flera ställen i landet.
– Den visades på Smålands museum i Växjö förra året. När den visades första gången i början av 80-talet turnerande den runt i hela Sverige i en buss, säger Annette Krahner.
Studiecirklarna ska fortsatta under 2010-2011. Under de dryga trettio år som de projekten pågått har stora mängder information i form av intervjuer, texter och film insamlats. Ambitionen är att de ska presenteras på en hemsida och i bokform.
– Som exempel kan jag nämna Kenneth Derlows foton från sista arbetsdagen på Flygsfors glasbruk 1971, säger Annette Krahner.