Visa endast rubriker

Bönder får hjälp med vildsvinsjakt

Torsås Jaktvårdskrets har beslutat att hjälpa till i jakten på vildsvinen.

I en annons i Barometern på Torsåssidan erbjuder kretsen lantbrukare och markägare hjälp om de har problem med sina grödor till följd av vildsvinens framfart på åkermarkerna. De som har problem kan vända sig till Anders Walterson, Magnus Hubertsson och Göran Jonsson inom Torsås Jaktvårdskrets.

– Vi har mest ägnat oss åt älgjakt inom kretsen, men nu har styrelsen för första gången tagit ett särskilt beslut om vildsvinsjakt. Det här ska ses som ett försök att hjälpa till om det behövs, säger Anders Walterson.

Skador på grödor i lantbruket och förstörda trädgårdar har rapporterats från flera håll.

Barometern har uppmärksammat problemet i ett antal artiklar där jakten har organiserats på flera håll, bland annat i Kvilla och Strömby med omnejd samt i Gunnilkroka.

– För egen del har vi haft problem på en havreåker i Hulekvill där jag har mina jaktmarker. Vi har också fått in flera skaderapporter mot gränsen till Blekinge i vår kommun, säger Anders Walterson.



Styrelsen i Torsås Jaktvårdskrets har beslutat att göra tre grupper med tre jägare i varje där en samordnare ingår i varje grupp. Alla är erfarna och kunniga jägare.

– Vi erbjuder hjälp, men först måste markägaren säga sitt och sedan jakträttsinnehavaren. Vi gör absolut inte detta för att få jaga mer, utan alla i de tre grupperna har själva tillräckligt med jaktmarker.

– Gäss är ett lika stort problem för grödorna på vissa ställen, men nu koncentrerar vi oss på vildsvinen. Finns det inget behov av hjälp, ja då lägger vi ner projektet, säger Anders Walterson.

Han tror och hoppas att jaktvårdskretsens initiativ kan leda till att de som har jakträtten blir mer angelägna om att hjälpa markägaren om problem uppstår med vildsvin.

– Låt oss säga att vi skjuter 1 000 grisar så har vi ändå kanske 600 suggor kvar som får minst åtta kultingar vardera. Då har vi kanske 900 suggor nästa år. I början var vildsvin ett spännande vilt, men i dag är den en plåga för många. Stammen ökar helt enkelt för fort.