Visa endast rubriker

Avfart till Björnö görs om

Om en vecka ska arbetet med att förlänga och bredda den farliga av­farten söderifrån till Björnö från E 22 vara färdigt. Men det innebär inte att alla problem för boende och besökare till Björnö försvinner.

När avfarten till Björnö, Björnö slott och ridcentret var klar i början av sommaren, upptäckte Trafikverket att den var felbyggd. Risken att bli påkörd bakifrån vid högersväng på 90-vägen var hög.

– Entreprenören hade gjort avfarten en meter för smal. Samtidigt insåg vi att det stora antalet häst­transporter till Björnö behöver en längre avfart. Därför förlänger vi den nu omkring 100 meter, säger Gunilla Schurmann, projektledare åt Trafik­verket.

Kostnaden på en halv miljon delas mellan entreprenören och Trafikverket.

Enligt Gunilla Schurmann var denna infart från början över huvud taget inte ens inplanerad. Den kom till först efter hårda påtryckningar.

Det var flera år sedan planeringen för en fyra kilometer lång, mötesfri motortrafikled på E 22 mellan Lindsdal och Rockneby började. Dåvarande Vägverket beslutade sig för vajerräcke utan öppningar på sträckan.

Vänstersväng är därför omöjligt. Den som ska till Björnö norrifrån tvingas­ att köra cirka åtta kilo­meter extra via Lindsdal.

Den som vill åka söderut mot Kalmar från Björnö måste åka en omväg via Rockneby.

– Vi diskuterar med markägare om att öppna en enskild väg för biltrafik öster om E 22 till ­Björnö för att mildra konsekvenserna. Vi har goda förhoppningar om en lösning i höst, säger Gunilla Schurmann.

Den stängda busshållplatsen vid Björnö kommer inte tillbaka. Enligt Gunilla Schurmann får man ta sig till Rockneby och via enskilda vägar ­därifrån cykla eller gå fram till Björnö.