Tors, 2010-07-01 08:36
Narkotikabruket bland ungdomar i Nybro ökar, såväl bland pojkar som flickor. Däremot minskar alkoholdrickandet.
Årets drogvaneundersökning bland elever i årskurs 8 visar en försiktig tillbakagång när det gäller alkoholkonsumtionen.
61 procent av de tillfrågade pojkarna uppgav att de inte smakat alkohol i år. Den andelen är rejält högre jämfört med motsvarande undersökning för två år sedan. Bland flickorna uppgav, precis som för två år sedan, 45 procent att de inte druckit alkohol.
Undersökningen visar också att drickandet inte sker lika ofta som tidigare, och att föräldrarna blivit mindre tillåtande mot sina ungdomar. Även användandet av cigaretter och snus minskar, enligt undersökningen.
– Egentligen tycker jag att det borde vara nolltolerans när det gäller alkohol bland ungdomar, men jag vet ju samtidigt att det inte fungerar så i verkligheten. Men självklart, det känns bra att det minskar, säger Ann-Christin Quist-Karlsson (S), ordförande i individ- och familjenämnden.
Det som sticker ut något i undersökningen är ungdomars inställning till narkotika. Sex procent av de tillfrågade pojkarna och tre procent av flickorna uppgav att de någon gång använt narkotika. Det är för såväl pojkar som flickor en ökning jämfört med den undersökning som gjordes för två år sedan.
– Jag tror att toleransen för narkotika har ökat, inte bara i Nybro utan i hela Sverige. Det är ingen stor ökning, men den signalerar ändå något. Vi måste vara observanta på den här utvecklingen och fortsätta att jobba hårt med information i skolor och på föräldramöten, säger hon.
Individ- och familj har i dag en personalsituation som begränsar möjligheterna att öka det förebyggande arbetet, menar Ann-Christin Quist-Karlsson. Men situationen kommer att förbättras, säger hon.
– Vi genomför en organisationsförändring som tillsammans med Samo – samordningsgruppen för ungdomsfrågor – ska göra att vi får mer resurser för informationsinsatser, säger Ann-Christin Quist-Karlsson.
Undersökningen, som omfattar hela länet, visar att Nybros ungdomar ligger under länsgenomsnittet när det gäller alkoholdrickande, men över snittet när det gäller bruk av narkotika.