Visa endast rubriker

Algblomningen sprider sig

Algsäsongen tycks ha startat på allvar i Östersjön. Ytansamlingar av blommande alger finns nu på flera platser i havet, och risken för att de når kusten, framför allt på Gotland, ökar. (TT)

Algsäsongen tycks ha startat på allvar i Östersjön. Ytansamlingar av blommande alger finns nu på flera platser i havet, och risken för att de når kusten, framför allt på Gotland, ökar.

- Vi har en hel del alger nu, helt klart. Än så länge har det blåst lite för mycket för att de ska bli ett problem, men nordvästra Gotland ligger i farozonen om det mojnar, säger Gunnar Aneer på Informationscentralen för Egentliga Östersjön vid länsstyrelsen i Stockholm.

De första blomningarna upptäcktes precis i slutet av juni i ett bälte från Bornholm upp längs Baltikum till Finska vikens mynning. Sedan dess har bältet vidgats betydligt, och sedan den 3 juli har allt fler ytansamlingar upptäckts. Tätaste koncentrationerna finns nu norr om polska kusten, inne i Finska viken och i vattnen runt Gotland.

Aneer påpekar dock att det är relativt ont om fosfor i vattnet för tillfället. Det borde dämpa algernas tillväxt. Förutom i området runt Gotland har inga tecken på större ytansamlingar hittills noterats i svenska vatten.

Ansamlingarna utgörs i huvudsak av blågrönalger, eller cyanobakterier, av arten Nodularia spumigena som är dokumenterat giftig. Råkar man svälja vatten med stora mängder av bakterierna finns risk för leverskador.

Roland Johansson/TT