Visa endast rubriker

32 anmärkningar vid butiksinspektion

Butiken på Solberga gård fick 32 anmärkningar under en inspektion. Fem av dem är klassade som allvarliga anmärkningar. Bland annat upptäcktes att kött saknade märkning.

När miljö- och byggnadsförvaltningens livsmedelsinspektör gjorde en inspektion av Solberga gårds butikslokaler hittades en mängd anmärkningar. Bland dem som registrerats i inspektionsprotokollet syns stora brister i underhåll av bland annat kyl- och frysrum samt att lokalerna inte är täta varpå skadedjur har tagit sig in. När det gäller hygienen saknas ett handtvättställ och rutinerna anses otillräckliga.
- Det är klart att det rör sig om en hel del brister. En av de saker som sticker ut är att de sålt omärkt kött. Köttet är inte märkt från början, vilket färdigförpackat kött måste vara. Sedan har det sålts som färskvara, men sedan frysts ner och sålts som frysvara. En sådan hantering är förbjuden oavsett om märkningen är korrekt, säger Jan Ekelin som är livsmedelsinspektör i Borgholms kommun.
Inspektionen gjordes i början av augusti och om butiken ska få vara öppen så måste en rad saker fixas till. I augusti skrev Barometern om att Solberga gård utnyttjade svart arbetskraft och riskerade att bli av med sin Krav-certifiering. Något som Krav själva kände till men inte rapporterade in till Skatteverket.

Hur viktigt är det att hygienen sköts på ett sådant här ställe?

- Det är självklart jätteviktigt. Man kan säga att ju fler avvikelser det är, desto större risk finns för att livsmedlet blir otjänligt, säger Jan Ekelin.