Visa endast rubriker

1374 platssökande - och 14 lediga jobb

Få lediga jobb och en stor tillströmning av sökande. Så ser de ut på Nybros jobbmarknad i början nu i början av augusti. På arbetsförmedlingen är man dock full av tillförsikt inför hösten. Antalet sysselsatta med nystartsbidrag ökar kraftigt i kommunen.

På måndagen fanns det bara 14 lediga platser i Nybro. Samtidigt finns det närmare 1 400 sökande registrerade vid arbetsförmedlingen. Av dem är dock bara 389 öppet arbetslösa, påpekar tillförordnade chefen Jane Röse.

– Arbetslösheten är lägre nu än vid samma tid i fjol. Det anmärkningsvärda är att vi har ökat antalet nystartsjobb rejält, det är bra för både de sökande och arbetsgivarna.

Nystartsjobb är något som både ungdomar och andra kategorier av sökande kan få. Det innebär att arbetsgivaren får göra ett avdrag på sitt skattekonto.

Det blir alltså billigare att anställa en person som arbetsförmedlingen har godkänt för stödet.

– Annars är det tufft i Nybro. Vi behöver draghjälp från den lokala marknaden, säger Jane Röse.

– Vi försöker hitta nya vägar men träindustri med Kährs är lite av motorn i kommunen.



Antalet lediga platser går alltid ner under sommarmånaderna. I juni, som är senaste statistikmånaden, fanns det 40 nyanmälda jobb mot 36 vid samma tid i fjol. Det kan ställas mot antalet platssökande som var 11,6 procent av befolkningen i kommunen, eller 1 374 personer.

– Den totala arbetslösheten var 6,5 procent, säger Jane Röse.

– I den högre siffran ingår deltidsanställda och alla andra som söker ett arbete och har kontaktat oss. Öppet arbetslösa, alltså personer som helt saknar sysselsättning och inte heller ingår i någon aktivitet, är 3,3 procent. I den kategorin finns 89 ungdomar mellan 18–24 år som helt saknar något att göra.

– Nystartsjobben är ett bra sätt att komma in på arbetsmarknaden, säger Jane Röse.

– I Nybro har de ökat med 160 procent eller från 32 till 86 beviljade ärenden. Man kan få stödet lika många månader som man har varit arbetslös.