Visa endast rubriker

warning: Creating default object from empty value in /data/0/5/0509a8f6-7255-4632-ab0f-a5dee1d92ed7/nyheteronline.se/public_html/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Västerbottens Län

västerbotten Västerbotten är det näst största länet i Sverige och består till största del av skog, berg och fjäll. Kustlinjen är till stor del karg, men här finns också vackra badstränder. De höga fjällen lockar till skidåkning under den långa vintersäsongen och de djupa skogarna ger fantastiska möjligheter till bärplockning. Du hittar bland annat Björnlandets nationalpark i Åsele och över 180 olika naturreservat. De största städerna är Umeå, Skellefteå och Lycksele. I Umeå finns ett av landets största universitet. Det är i stort sett lika vanligt att flytta till länet som från och här bor runt 260 000 invånare.

Om du letar stora och små nyheter från Västerbottens län har du kommit rätt. Här samlar vi alla nyheter från Västerbotten, oavsett om det gäller politik, sport, olyckor, kultur eller nöje. Nyheterna kommer både från lokala mindre tidningar och från stora riktstäckande.

Rondellerna har tippat utåt

Ny lutning på rondellen ska göra den både billigare och säkrare. När cirkulationsplatsens mitt är upphöjd slipper man bygga dränering och brunnar i mitten. Bättre sikt och lägre fart på bilarna är andra vinster.

Åtalas för misshandel och hot

Nu åtalas en man i 25-årsåldern som misstänks för misshandel och olaga hot. Det var förra hösten som mannen bland annat har hotat sin bror om att han skulle döda hans mamma.

Bilutlån kan vara medhjälp till grovt rattfylleri

Nu åtalas en 23-årig man som misstänks för medhjälp till grovt rattfylleri. Han hade lämnat ut bilnycklarna en berusad person.

Åtalas för skadegörelse mot bil

Nu åtalas en man i 20-årsåldern som misstänks för skadegörelse. Det var i våras som mannen gick omkring med ett tillhygge på Stadshusets parkering i Umeå kommun. Enligt åklagaren har han slagit mot en personbil och gjort skador för cirka 2000 kronor.

Dalen besegrade Storvreta

Dalen vann bortamatchen mot regerande mästarna Storvreta. 5-4 blev det och med det är Dalen det enda laget som inte tappat poäng i superligan. Fjärde segern tog Umeålaget upp i serieledning på samma poäng som AIK, som har spelat en match mer.

Håkan mitt i räddningsarbetet

I dag har världen följt räddningsarbetet i med att få ut de 33 instängda gruvarbetarna i Chile. Håkan Johansson som arbetar åt företaget Bergteamet i Boliden är en av dom svenskar som just nu finns på plats:– När första gubben kom upp var det ju väldigt uppsluppen stämning.

Ny lekplats på Nordanå med blandade känslor

Idag invigdes en ny lekpark på Nordanå i Skellefteå. Snabbt blev alla klätterställningar testade av en grupp förskolebarn, men somliga deltog i den festliga invigningen skedde med blandade känslor.

I närheten av där den gamla lekplatsen låg vill majoriteten bygga en bro och en parkeringsplats.

- Idag finns det inget bestlut taget om att det ska ligga en parkeringsplats i anslutning till den gamla lekplatsen, betonar Ola Burström (S) som är tekniska nämndens ordförande.

- Barnen ska förstås vara i centrum och det är därför jag tycker att den här platsen är fin, säger han.

Bättre punktlighet på Botniabanan

Inkörningsproblemen på den nya Botniabanan minskar. Den senaste veckan har nio av tio tåg mellan Umeå och Örnsköldsvik kommit fram i tid. Men punktligheten ska bli bättre än så, säger Trafikverkets teknikchef Björn Svanberg.

Arbetslösheten sjunker i länet

Arbetslösheten i länet har minskat med drygt sexhundra personer det senaste året. Det visar nya siffror från Arbetsförmedling. Sammantaget var 11 648 eller 7,0 procent av befolkningen i gruppen 16-64 år i länet arbetslösa eller i program med aktivitetsstöd i september i år. Motsvarande siffror samma månad 2009 var 12 271 personer eller7, 4 procent.

Kameraövervakning av kungsörnar

Länstyrelsen i Västerbottens län har gett tillstånd för kameraövervakning av åtlar som sätts ut för kungsörnar. Tanken är att forskarna från Sveriges lantbruksuniversitet då ska kunna åka dit och fånga örnarna för att utrusta dem med satellitsändare.

Umeå kommun mot ett överskott på 300 miljoner kronor

Umeå kommun ser ut att få ett överskott med 304,7 miljoner kronor vid årets slut. Resultatet hittills är 225,2 mkr bättre än motsvarande period föregående år, 36, 4 miljoner kronor bättre än budget.

Läkare uppmanas sluta sina uppdrag åt privat företag

Enhetschefen på Norrlands universitetssjukhus har uppmanat sju läkare och en läkarsekreterare att lämna sina uppdrag för företaget 2ndView, rapporterar TV4 Nyheterna Umeå.

Planer på nickelgruva väcker oro

Planerna på en nickelgruva i Tärnfjällen väcker oro. Gruvprojektet kommer att innebära ett stort intrång både i befolkningens nuvarande boendemiljö och bygdens kulturhistoria.

Trafikstockningar genom Umeå

Just nu är det många vägarbeten som pågår i Umeå, samtliga västliga genomfartsvägar som går genom staden proppas igen under rusningstid med mycket långa köer som följd.

Misshandel och skadegörelse

Två män i 40-årsåldern greps igår kväll i Umeå av polisen misstänkta för misshandel, skadegörelse och narkotikabrott.

Kasaskrin byte vid inbrott

Vid tre-tiden i natt gjordes det ett inbrott på Bilisten i Bygdeå. Tjuven eller tjuvarna försvann från platsen med ett kassaskrin innehållande en okänd summa pengar.

Hopp om konkurslöner för bärplockarna

En representant för Lomsjö bär är i Åsele i dag för att försöka få fram pengar till de utblottade thailändska bärplockarna genom att hjälpa till att driva företaget i konkurs så att statliga lönegarantin kan gå in.

Körkort på vedklyven?

Att skära sig i handen när man sågar ved gör inte bara ont. En ny undersökning från Skånes universitetssjukhus i Malmö och Ekonomihögskolan i Lund visar att skadorna kostar samhället 133 miljoner kronor varje år.

Antalet högskoleplatser minskar

Regeringens satsning på 10 000 nya högskoleplatser kommer att fasas ut under 2012. De nya platserna kom till för att mildra effekterna av den ekonomiska krisen.

Finska renar till Mongoliet

Finska renar ska bli räddningen för renstammen i Mongoliet. Anledningen är att antalet renar har minskat drastiskt på grund av inavel.