Visa endast rubriker

Vision i blyerts blev hotell i glas

I över tre år har han levt med Kosta Boda Art Hotel.
- Visionen vi hade 2006 har överträffats, tycker projektledare Mattias Landgren, som går i mål när hotellet öppnar på lördag.

Det var i mars det året som idéerna för första gången skrevs ner på papper. Runt bordet satt Mattias Landgren, New Waves ägare Torsten Jansson och några till.
- De här blyertsbokstäverna har jag haft i min hand ända fram till i dag. Även om de under resans gång förstås utvecklats.
Här lovordar Mattias Landgren de inredningsarkitekter samt Kosta Bodas formgivare av vilka alla sju tidigt involverades i projektet. Det var också de senares medverkan som var kärnan i visionen, att skapa ett hotell där glaset som konst skruvades några extra varv.
- När konstnärerna fick sina individuella ytor att smycka började deras kreativitet att explodera. De har varit enastående, och det har varit så roligt att vara delaktig i den skapande processen.
Hur har det gått att få ihop allt? Några spännande historier att berätta?
- Det har flutit på mycket bra. Även om vissa saker har varit utmaningar.
Sådana var hur man tekniskt skulle lösa formgivaren Bertil Valliens utformning av receptionen med bland annat en jättelik ljuskrona i smide och glas, golv i stål och italiensk varmvalsad dito, och en förgylld disk med skyddande lack. Eller Kjell Engmans glasbar där lösningarna för belysningen är både avancerade och sofistikerade. Allt är heller inte riktigt klart ännu, dagarna för invigningen.
- Kjell måste vara där hela veckan för att få konsten på plats.
Jodå, det kommer att vara full fart in i det sista. Precis som det ska vara, tycker Mattias Landgren. Spaden sattes i backen i oktober 2007, bakom det som först var Kosta värdshus och senare hann döpas till Kosta Hotell när New Wave köpt det.
195 miljoner kronor har ägaren Kosta Köpmanshus investerat i byggnaden Kosta Boda Art Hotel. New Wave som ska driva hotellet står i sin tur för inredning, inventarier och glaskonst, det senare värderat till 50 miljoner kronor.
- Det har förstås varit en balansgång när det gäller ekonomin, vilket inte varit helt lätt. Men nu när vi är framme tror jag alla är nöjda med slutresultatet. Det konstnärliga inslaget blev större än vi från början trodde och hoppades på.
Parallellt med hotellprojektet drevs i början uppförandet av Kosta Outlet som stod färdigt som det ser ut i dag redan sommaren 2007. Mattias Landgren hade året innan flyttat med sin familj, hustru Ann-Sofie och två söner, från västkusten till Kosta dit Torsten Jansson lockat honom. Han erkänner att han under de här åren inte hunnit ägna familjen den tid han velat.
- Det är klart att barnen saknat sin pappa. Efter att ha bott på Stora vägen flyttade vi till en villa på Bergstigen eftersom Jacob och Oscar har de flesta av sina kompisar där. Min ambition är att de ska ha det så bra som möjligt.
I sommar lämnar familjen Landgren Kosta och flyttar tillbaka till västkusten. Mattias Landgren återgår till det han lämnade, det egna företaget som varit vilande. Där kommer han närmast att arbeta med att köpa upp och renovera fastigheter för uthyrning.
- Planen var redan från början att Kostasatsningen var ett treårsuppdrag. Nu blev det nästan tre och ett halvt år.
I uppdraget ingick också att få igång en organisation. Hotelledningen utgörs av hotellchef Mia Eskengren och Bengt Sjöström, som ansvarar för mat och dryck.
- De utgör en mycket kvalificerad driftsorganisation. Mia och Bengt rapporterar direkt till Torsten Jansson.
Vad tror du om framtiden för Kosta Boda Art Hotel?
- Hotellet är en viktig pusselbit för att ge Glasriket och den här regionen en ljusnande framtid. Jag är om övertygad om att det blir så!