Visa endast rubriker

Vattenverkets framtid utreds

Ska det gamla vattenverket vid Hjärtenholm läggas ned eller inte? Detta utreder just nu Alvesta kommun.

I mars förra året kopplades vatten från Bergaåsen in i kommunens lokala vattenförsörjningsnät. Efter flera års förberedelser fick därmed Alvesta, Hjortsberga och Blädinge en ny vattentäkt.

Kvar står det gamla vattenverket utan någon funktion. Det är taget ur drift men inte nedlagt. På VA-chefen Bertil Sandbergs bord ligger nu frågan att utreda dess framtid. Bland annat tittar han på om det finns ett beslut om nedläggning eller inte.

– Jag undersöker hur beslutet formulerades när man gick med i Bergaåsprojektet 2002. Avveckling och nedläggning är inte samma sak.

Om det inte finns något formellt beslut om nedläggning återstår frågan om det är nämnden för samhällsplanering eller kommunstyrelsen och i sin tur kommunfullmäktige som tar ett beslut om vattenverkets framtid.

Området klassas i översiktsplanen som en strategisk resurs för grundvatten, vilket innebär vissa restriktioner när det kommer till vilken slags verksamhet som får bedrivas på området.

Klart är i alla fall att förbehandlingsbyggnaden ska demonteras i höst. De sandfilter som Alvesta kommun har sålt till Växjö kommun ska vara leveransklara då, eftersom man hittat en köpare.

– Detta ger oss 1,9 miljoner kronor när leveransen är klar.

Det innebär också att vattenverket inte längre kan användas för kontinuerlig drift. Då sandfiltrerna tas bort kan man inte längre infiltrera åvatten från Lekarydsån, och därmed räcker inte enbart det naturliga grundvattnet till.

Att ha vattenverket ståendes som en reserv, i vänteläge, är inget alternativ:

– Det skulle innebära mycket stora kostnader och vara praktiskt omöjligt. Man skulle behöva provköra verket då och då, och det skulle ta minst en vecka innan det kan tas i drift. Om en vattenläcka skulle uppstå är det bättre att lägga resurserna på att laga den, än att starta upp det gamla vattenverket.