Visa endast rubriker

Värderingen gjordes innan bygget var klart

Iversens Industrifastighet var inte färdigbyggd när den i höstas värderades till 2,5 miljoner kronor. Det är ett av skälen till att Uppvidinge kommun är beredd att betala 3,5 miljoner kronor.

Den utbyggnad som fick Iversens Industriservice på svaj, var inte genomförd fullt ut i höstas, då Kalmarföretaget Värderingsbyrån på uppdrag av bolagsrekonstruktören värderade industrifastigheten.

– Vi ska ta över en färdigbyggd fastighet, så det är klart att det påverkade prislappen. Och i övrigt kan man väl bara konstatera att förhandlingar är förhandlingar. Det var det här priset vi kom fram till, säger Uppvidinge kommuns ekonomichef Anders Svensson, som var en av dem som arbetade med affärsuppgörelsen.

Just priset på 3,5 miljoner kronor, som ligger över det pris som bedömts som marknadspris, är ett av skälen till att privatpersonen Fredrik Sundin, på stiftelsen Den nya välfärdens uppdrag, överklagade kommunens beslut att köpa fastigheten respektive hyra ut den.

Fastighetsförsäljningen är ett led i en kedja av aktiviteter som ska leda till att Iversens Industriservice kan leva vidare och att fordringsägarna kan få ut minst 25 procent av de fordringar de har på företaget, i en så kallad ackordsuppgörelse.

Det är inte första gången Uppvidinge kommuns ansträngningar för att bevara arbetstillfällen i kommunen kritiseras. Uppvidinge kommun har ett antal gånger ställt upp för företag genom att bygga eller hyra ut lokaler till trappstegshyra. Och det har varje gång mött kritik.

1999 köpte Uppvidinge kommun en industrifastighet till Lenhovda Fönster. Köpet fick kritik när företaget några år senare ville bygga ut. Konkurrenten, Elitfönster, reagerade på att kommunen hade tänkt stå för tillbyggnaden. Det slutade med att kommunen köpte mark men företaget fick stå för tillbyggnaden.

Kommunen har också byggt nytt till Frösekestolpen och nu senast till Melam. Även då ifrågasattes beslutet. Planen var att Melam skulle ta över ägandet när hyreskontraktet gick ut 2008. Men företaget bad att få vänta två år till eftersom man hade stora maskininvesteringar att göra.

– Vi vet att det idag finns ett intresse hos Melam att köpa, men vi har inte satt någon prislapp än, säger Anders Svensson.

I dag finns inga företag i kommunen som betalar trappstegshyra och de industrilokaler kommunen äger har alla någon form av verksamhet.