Visa endast rubriker

Utflykt för smaklökarna på gourmetvandring

Dovhjortshjärta, vildsvinssalami, nybakt bröd, kirskål och rölleka är några av de saker som besökarna får smaka på under hälso- och gourmetvandringen på Korrö. Under söndagen var det 23 vuxna och tre barn som följde två guider genom naturens eget skafferi och apotek.

-Är det mat på gång, då skyndar vi oss, vi är matglada förstår du, säger Louise Woxholm Hjort från Helsingborg som går vandringen tillsammans med fjorton släktingar, för att fira sin 65-årsdag.
Vandringen går ut på att lära sig om de växter vi har runt omkring oss, samt att smaka på ekologiska delikatesser från området.
-Det som finns i stor mängd är ofta ätbart eller medicinalt, säger Ann-Louise Fransson som är naturguide på Korrö.
Under vandringen får man bland annat lära sig att rölleka och fläder är bra mot förkylning och att om man har en pollenallergi kan det vara bra att äta honung, då det kan innehålla små, små doser av de växter man är allergisk mot. Det fungerar då som en antidos. Man får även lära sig skillnaden mellan äng, åker och hage – något som man inte hade behövt förklara för trettio år sedan.
-Det handlar om att lära sig om sambanden i naturen: om bortglömd kunskap, säger Ann-Louise Fransson.
Vandringarna började i maj och kommer att pågå en bit in på hösten.
–?Det är ofta väldigt uppskattat, jag har fått flera mail där man tackar ödmjukast, säger Ann-Louise Fransson.
Louise Woxholm Hjort har valt att fira sin födelsedag här då hon växte upp i Konga, som ligger drygt två mil från Korrö.
-Det var maten som lockade, och så ville jag visa mina barn och barnbarn naturen där jag växte upp, säger hon.
Hon och hennes familj spenderade natten på Korrös vandrarhem, där de hade kräftskiva kvällen innan. Enligt svärsonen Anders Jiderholt från Åhus, är det bara småländska kräftor som är riktiga kräftor. Även han upp-skattar hälso- och gourmetvandringen
-Det är intressant att se att det finns så mycket mer att lära om det som finns runtomkring en, säger han.