Fre, 2009-02-27 07:46
För frisk för sjukpenning, men för sjuk för a-kassa. Kopplingen mellan sjukförsäkrings- och arbetslöshetsförsäkringen blir allt tydligare. Ändå riskerar människor att falla mellan stolarna.
Trygghetsförsäkringarna för sjuka och arbetslösa har förändrats. Vi har försökt att ge en överblick över systemet som det ser ut idag.
Fasta tidsgränser i sjukförsäkringen gör att den sjuke tidigare måste pröva sin arbetsförmåga mot hela arbetsmarknaden, inte bara den egna arbetsplatsen.
På det sättet hamnar sjuka på arbetsförmedlingens bord, i stället för försäkringskassans.
De här förändringarna har mött kritik från olika håll och i medierna rapporteras dagligen om människor som hamnar mellan stolarna och lämnas utan försörjning. Den som av försäkringskassan betraktas som arbetsför och därmed förlorar sin sjukpenning kan av arbetsförmedlingen anses för sjuk för att få a-kassa.
Ändå har båda försäkringsformerna ett tredje steg, den sista utvägen. Arbetsförmedlingen "fas tre" innebär någon form av samhällsnyttig sysselsättning.
För sjukskrivna har socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson utlovat resursjobb för dem som förbrukat all sina sjukpenningdagar, men som inte är friska nog att söka sig ut på arbetsmarknaden.
Ingen har ännu nått den bortre tidsgränsen i den nya sjukförsäkringen, som grovt räknat inträffar efter 2,5 års sjukskrivning. Dit når de första vid årsskiftet. Då ska också utformningen av resursjobben vara klar.
Men man kan ramla ur sjukförsäkringen långt innan dess. Den nyligen införda rehabiliteringskedjan innebär fasta tidsgränser. Senast efter sex månaders sjukskrivning prövas arbetsförmågan mot hela arbetsmarknaden. Kraven för att vara berättigad till fortsatt eller förlängd sjukpenning är hårda.
För att få sjukersättning – bli sjukpensionär – krävs att arbetsförmågan ska vara nedsatt för all överskådlig framtid. I praktiken innebär det att människor med utmattningssyndrom och psykiska sjukdomar får svårare att kvalificera sig för sjukersättning.
Hur går det då med ekonomin? För de allra flesta innebär långvarig sjukskrivning eller arbetslöshet ett stort avbräck i privatekonomin. Takbeloppen i försäkringen gör att många får betydligt mindre än de 65-80 procent av inkomsten som anges.
En sjukskriven kan som mest få drygt 20 000 kronor i månaden. För arbetslösa ligger taket betydligt lägre, på knappt 15 000 kronor. I båda fallen är det beskattningsbar inkomst.
Speciella regler gäller för den som är arbetslös och sjuk. Ersättningen kan inte bli högre än a-kassan och den sjukes arbetsförmåga ska redan från första dagen prövas mot hela arbetsmarknaden.