Visa endast rubriker

Uppvidinge fick ny vindkraftplan

Debatt på sandlådenivå. Prestige på Mellanöstern-nivå. Men Uppvidinge fick trots allt en ny vindkraftplan i går kväll.

Efter en två timmar lång debatt, som uppföljning på den lika långa debatten vid förra fullmäktigemötet, stod det klart att en majoritet hade röstat igenom det så kallade tematiska tillägget om vindkraft. Det handlar om ett tillägg till översiktsplanen, och detta tillägg ska vara en vägledning för den som vill etablera vindkraft i Uppvidinge och för dem som ska ge de nödvändiga tilläggen.
Det fanns inget av julefrid över debatten detta decembermöte. Stundtals blossade kinderna röda på debattörerna, som anklagade varandra för allt från att sakna vilja till kompromiss till att lägga förslag som gynnar eventuellt gynnar goda vänner, ute i skogarna.
Vid förra kommunfullmäktige yrkade miljöpartisten Kent Helgesson på återremiss, för att man skulle utreda en utökning av avstånden mellan exempelvis samhällen och vindkraftverk, och se över miljökonsekvensbeskrivningen ur ett lokalt perspektiv. Under vändan tillbaka till kommunstyrelsen ordnade den borgerliga majoriteten en kompromiss, via centerpartisten Torbjörn Gustafsson. Respektavståndet utökades till 1?000 meter istället för 750, mellan vindkraftverk och samhällen, kyrkor och annat. Dessutom plockades det socialdemokratiska förslaget att också förlänga avståndet vid ett antal sjöar, in i förslaget.
Men socialdemokraterna, som var kallsinniga till Gustafssons kompromissförslag i kommunstyrelsen, var helt iskalla denna kväll. Förra kommunalrådet Åke Axelsson var visserligen uppe och sa att det borde ha gått att kompromissa, men när den borgerliga sidan frågade på vilket sätt socialdemokraterna hade velat kompromissa, fick fullmäktige inget svar från s-sidan. Och efter en stunds ajournering stod socialdemokraterna fortfarande fast vid sitt krav på att det liggande förslaget skulle avvisas.
Kent Helgesson och Leif Hauge (v) lade varsitt förslag om ytterligare justeringar av avstånden, men dessa vann inte majoritetens gehör. Och vid den slutliga omröstningen klubbades alltså kommunstyrelsens förslag igenom.