Visa endast rubriker

Universitetets ledning ska lära sig medbestämmande

Linnéuniversitetets ledning ska utbildas i medbestämmande. Det blev resultatet av en tvist med facket.

När Linnéuniversitetet startade den 1 januari 2010 presenterade rektor Step­hen Hwang en ny delegationsordning utan att först ha förhandlat enligt lagen om medbestämmande i arbetslivet, MBL, med personalorganisationer på skolan. Reaktionerna från facket lät inte vänta på sig och resulterade i början av juni i en tvisteförhandling med universitetets ledning.

– Jag trodde att den här delegationsordningen hade skickats ut, men det hade den tydligen inte. Det var lite rörigt just då, säger Stephen Hwang.

Saco:s kontaktförbund, Sveriges Universitets­lärarförbund, framförde under förhandlingarna att ledningens agerande var så pass allvarligt att ett skadestånd på 50 000 kronor ansågs motiverat.

Facket har under våren haft synpunkter på ledningens inställning till MBL och i förhandlingarna­ avstod man från skadeståndskraven mot villkoret att arbetsgivaren bekostar en utbildning om fackligt samarbete för rektor, universitetsdirektör, personalchefer, dekaner, prefekter och övriga chefer på universitetet.

Parterna nådde en överenskommelse och en gemensam MBL-utbildning, med obligatorisk närvaro, ska äga rum i september.

Stephen Whang medger att det funnits vissa meningsskiljaktigheter mellan facket och ledningen om hur MBL ska tolkas och välkomnar därför utbildningen.

– Det är bra att båda parterna får sitta ner och diskutera den här lagen så att vi kan nå en gemensam bedömning av hur lagen ska tillämpas, säger han.

Mitsuru Suzuki, ordförande i Saco:s styrelse på Linnéuniversitetet, var själv inte med under förhandlingarna. Anledningen till att man frångick kravet på skadestånd beror enligt honom på att förhandlaren nöjde sig med ett ”demonstrativt utfall”.

– Jag hade helst sett att utfallet blev både utbildning och skadestånd, säger han.

Johan Eslander