Visa endast rubriker

Trycket hårdast i landet på Tingsryds livsmedelsinspektör

Den ensamme livsmedelsinspektören i Tingsryds kommun gör flest kontroller per år i hela landet. Några planer på att skjuta till fler resurser finns inte i dagsläget.

Livsmedelsverket har nyligen presenterat sin årliga sammanställning av livsmedelskontrollerna i Sveriges kommuner. För Tingsryds kommuns del visar siffrorna på att kommunens ende livsmedelsinspektör gör flest antal besök per år sett till varje heltidsanställd inspektör i landet.
Under 2009 utförde livsmedelsinspektören 411 besök på restauranger, matbutiker och andra livsmedelsföretag i Tingsryds kommun. I Hjo kommun ligger exempelvis samma siffror på 18 besök per inspektör. Detta enligt den nyligen redovisade undersökningen.
Peter Koch (m) är ordförande i miljö- och byggnämnden i Tingsryds kommun. Han säger att kommunens livsmedelsinspektör är väldigt bra på att planera sin arbetsdag. Därmed hinner han också med många besök per arbetsdag.
Dessutom vet den lokale livsmedelsinspektören oftast var han ska sätta in kraften och energin i sitt arbete.
Vissa företag sköter sig klockrent medan andra har svårare att leva upp till de ställda kraven. Därmed kan det också bli ett och annat återbesök hos den här typen av företagare. Många sådana här besök ger också följaktligen fler besök i den årliga statistiken.
– Sedan är det ju också så att livsmedelslagen har blivit strängare. Det gör att arbetsbördan kan öka emellanåt. Samtidigt ställer ju detta högre krav på tjänstemännen som utför inspektionerna, säger Peter Koch vidare.
Att skjuta till fler resurser för att avlasta och underlätta livsmedelsinspektörens vardag är emellertid inte aktuellt i dagsläget. Peter Koch säger att det finns andra delar av Miljö- och byggsektorn som prioriteras hårdare för tillfället.
– Vi har till exempel ett projekt med en stor avloppsinventering som vi genomför just nu. Den har hög prioritet. Vi hoppas också kunna anställa en ny bygglovsinspektör under hösten. Det gör i sin tur att prioriteringen på livsmedelssidan blir lägre, fortsätter Peter Koch.