Visa endast rubriker

Åtgärder ska hindra rymmare

– Det som hänt är allvarligt och vi vidtar åtgärder för att det inte ska ske igen. Men jag kan inte säga att det aldrig kan hända igen. Det säger Lars Fredriksson, ansvarig för Ryds brunns skola efter rymningen i tisdags.

I tisdagskväll vid 20-tiden larmades polisen till Ryds brunns skola efter att två killar, 14 och 17 år gamla, rymt från behandlingshemmet efter en hotsituation.

- När vi fick larmet var det ett gisslandrama så vi skickade ett stort pågdrag med 15 polispatruller från Kronoberg, Skåne och Blekinge till Ryd, säger polisens informationsansvarige Robert Loeffel.
Det som hänt var att en 14-årig kille hotat en annan boende och tryckt ett föremål mot hans hals och tvingat personalen att öppna dörren. 14-åringen och 17-åringen rymde och väl utanför skolan släpptes den kille som hållits som gisslan.
Enligt Lars Fredriksson var det en avbruten tandborste som 14-åringen tryckte mot halsen.
– När det hände var det svårt att se vad det var för föremål, säger Lars Fredriksson. Konsekvensen blir att vi delar ut tandborstarna och sedan tar tillbaka dem.
Enligt Robert Loeffel, polisens informationsansvarige, sökte polisen igenom Ryd under tre timmar. Hundpatruller spårade och poliser utposterades runt om i samhället.
– Strax efter klockan 23 observerade en patrull att killarna sprang över Storgatan och då kallades en hundpatrull dit. De två kunde gripas lugnt och stilla. Det är mycket tragiskt att en så ung person begår ett så allvarligt brott, säger Robert Loeffel.
Lars Fredriksson berömmer sin personal som gjorde som instruktionerna säger:
– Om det finns fara för liv öppnar vi självklart dörren.
Den 17-årige killen som rymde är inte misstänkt för något brott och eftersom 14-åringen inte är straffmyndig så lämnades han över till behandlingshemmet på tisdagskvällen.

Vad händer med honom nu?

-Vi tar till extraordinära insatser. Vi ska vårda honom så att han inte har kontakt med de andra eleverna så de utsätts för fara.

Förstår han vad han gjort?

-Han fattar nog inte vilka konsekvenser det får för honom. Jag kan inte gå in på hans problematik och bakgrund. Vi jobbar med den sista promillen av dem som man under flera år försökt vårda med frivilliga insatser. Vi tillämpar tvångsparagrafer och jobbar med dem som har sämst förutsättningar.
Enligt Lars Fredriksson rymde två personer från institutionsområdet under 2009. Samma år avvek boende efter permissioner vid arton tillfällen.
-Det ingår i uppdraget att testa ungarnas frihet och med tanke på att vi hade omkring 500 permissioner förra året är det ett hyfsat reslutat, säger Lars Fredriksson.
På Ryds brunns skola finns det 20 platser för killar mellan 13 och 18 år med psykosociala problem och pågående kriminalitet och missbruk. I snitt stannar eleverna där i åtta, tio månader innan de i samråd med socialtjänsten slussas ut i kommunerna.