Visa endast rubriker

Tankesmedja ligger bakom överklagandet av köpbeslutet

En privatperson har nu överklagat Uppvidinge kommuns beslut att köpa Iversens industrifastighet i Lenhovda och sedan hyra ut den till Iversens Industriservice. Fast initiativet kommer från tankesmedjan Den nya välfärden.

Den nya välfärden, som finansieras med bidrag från medlemsföretag, bedriver en verksamhet som kallas Företagarombudsmannen. Dess syfte är bland annat att motverka snedvridning av konkurrensen mellan företag, och därför följer Den nya välfärden noga svenska kommuners näringslivssatsningar.

Men en stiftelse i Stockholm har inte rätt att överklaga ett kommunalt beslut i Uppvidinge, det får bara så kallade medlemmar i kommunen göra. Medlem i en kommun är man om man är folkbokförd där eller äger fast egendom där.
I det här fallet är det en privatperson vid namn Fredrik Sundin som överklagat beslutet, på Den nya välfärdens initiativ. Överklagan gäller såväl köpeavtalet mellan kommunen och Iversens Industriservice som hyresavtalet.

Fredrik Sundin, som inte har gått att nå, företräds av Sara Bandhold, en av två jurister som arbetar med verksamheten Företagarombudsmannen. Hon var under gårdagen inte anträffbar, men hennes kollega Micha Velasco är väl insatt i ärendet:
– Vi vänder oss mot en rad olika saker. För det första kan det allmänt ifrågasättas om kommunen ska köpa industrilokaler. Och om man nu ska göra det är det en sak om man köper lokaler och iordningställer dem för ett generellt näringsliv. Men det blir däremot tveksamt om det gäller befintliga lokaler för befintliga hyresgäster, säger han och fortsätter:
– Dessutom ifrågasätter vi priset. Värderingsbyrån AB i Kalmar har värderat fastighetens marknadsvärde till 2,5 miljoner kronor och ändå ska kommunen betala 3,5 miljoner. Varför då?

– Som vi ser det är det ett rent stöd till företaget ifråga och det får en kommun inte syssla med, det är olagligt om det inte finns synnerliga skäl. Synnerliga skäl kan åberopas om kommunen genom ett fastighetsköp kan rädda samhällsfunktioner, som exempelvis den sista bensinstationen eller det sista hotellet men inte om det handlar om en industrifastighet.
Den nya välfärden ifrågasätter också hyresnivån. Enligt ovan nämnda värdering bör hyresintäkterna vid en köpeskilling på 2,5 miljoner uppgå till 475 000 kronor, men årshyran är satt till 400 000 kronor, med en årlig höjning med 20 000 under de tio år som avtalet löper.