Visa endast rubriker

Svensk Vattenskärning i Älghult investerar och satsar mer på vidareförädling

Svensk Vattenskärning flyttade till större lokaler i Älghult, investerade under lågkonjunktur och tog hem en order till fordonsindustrin på 45 miljoner kronor.

Sju personer jobbar i företaget. Idag med tvåskift men under våren blir det treskiftsjobb plus nyanställning av ett par personer. Bakom satsningen ligger en stororder som företaget tog hem i höstas, ett treårigt kontrakt med produktion till fordonsindustrin.
Det har gått bra för Svensk Vattenskärning, eller SVAB, som man nu kallar företaget eftersom man inte längre bara skär med vattentryck utan även arbetar med laser och med bearbetning. Bröderna Mattias Norén och Marcus Silvander startade företaget för tio år sedan i ett garage i Alstermo. De planerade bygga nytt i Alstermo men hittade en ledig industrilokal i Älghult, som de renoverade och flyttade in i för drygt ett år sedan.
Företaget arbetar med material som gummi, aluminium, stål och rostfritt, men mest handlar det om plåtbearbetning bland annat för tung fordonsindustri. Materialet köps direkt från stålverk och man förbrukar ungefär 2 000 ton stålplåt per år. Vid maskinerna i Älghult skär man ut ämnen, svarvar och bearbetar produkterna med till exempel fräsning, borrning och gängning. Bland annat skärs detaljer till brunnsborrmaskinbyggare, men också till aluminiumföretagen i kommunen.
– Vi gör mer färdiga detaljer nu än tidigare eftersom vidareförändling efterfrågas allt mer av kunderna, säger Marcus Silvander, företagets vd.
SVAB:s kunder finns framför allt i Sverige men man gör också produkter till utlandet, bland annat till Spanien.
Lågkonjunkturen som slog igenom med full kraft förra året gick inte heller Svensk Vattenskärning förbi.
– Vi hade problem som alla andra, och vi var i valet och kvalet om vi skulle våga satsa. Men vi tänkte lite grand på vad vår morfar, Valter Lindberg, skulle ha gjort.
Valter Lindberg drev företaget GFAB i Alstermo och var, enligt Marcus och Mattias, entreprenör ut i fingerspetsarna.
– Han sa alltid att man skulle satsa i lågkonjunktur och accelerera när hjulen snurrar för fullt.
Bröderna bestämde sig och har investerat åtta miljoner kronor i tre nya maskiner, bland annat en laserskärare som är robotmatad. I höstas tog de också in en extern styrelseordförande i bolaget, den tidigare vd:n på Kährs i Nybro, Ola Wilhelmsson.
– Vi ville ha någon utifrån som ser med nya ögon på företaget.
Det har gått ett halvår sedan de fick det nya kontraktet. I oktober började man producera delarna.
– Egentligen var det med lite tur vi fick den, berättar Marcus. Jag var på företaget i ett helt annat syfte när jag fick syn på plåtarna. Vi började diskutera och det tog ungefär ett och ett halvt år innan allt blev klart.