Visa endast rubriker

Svårt att rekrytera nya brandmän i Lessebo

Intresset för att bli brandman i Lessebo är obefintligt.
– Inga ansökningar har kommit in vid vår senaste rekryteringskampanj, säger vice räddningschef Mats Johansson, RÖK, som nu tvingas trappa upp värvningen.

Minst fyra nya brandmän behöver rekryteras till räddningstjänsten i Lessebo. I början av juni gick därför RÖK ut med bland annat annonser i syfte att värva män eller kvinnor till uppdraget. Förutom Lessebo gällde det orterna Tingsryd, Rävemåla och Ryd.

– Det är bara i Tingsryd vi fått in ansökningar, säger Mats Johansson.

I Lessebo är nu läget akut, efter att ett par brandmän av olika anledningar lämnat sina uppdrag under våren och sommaren. De fyra styrkorna med jour var fjärde vecka består av fyra man samt en styrkeledare. De får nu gå in och ta extrapass.

– Vi klarar det än så länge, eftersom de nuvarande deltidsbrandmännen ställer upp och tar pass där det är luckor. Men det håller inte i längden.

För nästan tre år sedan, hösten 2007, var läget i Lessebo ännu mer akut. Då saknades sex man, och det var till och med på förslag att minska styrkorna från fem till fyra man. Även den gången, precis som i dag, hade räddningstjänsten på övriga orter i kommunen, Hovmantorp, Kosta och Skruv, full bemanning.

2007 genomfördes en mer intensiv rekryteringsdrive i Lessebo. Bland annat visade sig brandmännen med bilar i centrum och flygblad delades ut vid matvarubutikerna. Kampanjen gav resultat. Ett halvår senare var fyra nyrekryterade brandmän i tjänst.

– Efter semestern får vi prova att göra som förra gången, som att dela ut flygblad och arrangera en prova-på-dag på räddningsstationen, säger Mats Johansson.

Han planerar också att gå ut och rekrytera på arbetsplatser. Ett problem kan vara att få företagen med på noterna att anställda tar uppdrag som brandman.

– Kurser på två respektive tre veckor krävs. Vi erbjuder ändå lösningar när det gäller utbildning så det ska bli så lite olägenheter som möjligt för arbetsgivaren.