Visa endast rubriker

Stena får inte deponera avfall i Äskya

Tippen i Äskya får inte ta emot avfall från Stena. Det slår länsstyrelsen fast i sitt beslut, som kan få stora konsekvenser för kommunen.
– Vi tappar miljontals kronor i deponiavgifter, säger renhållningschef Bengt Bengtsson.

I våras sökte Älmhults kommun dispens hos länsstyrelsen för att få deponera avfall i form av saltslagg från företaget Stena på avfallsanläggningen i Äskya. Men nu har länsstyrelsen avslagit kommunens ansökan.
– Det är inte bra. Det här kommer vi förmodligen att överklaga till miljödomstolen, säger Bengt Bengtsson, renhållningschef i Älmhults kommun.
Det hela handlar bland annat om att kommunen vill få tillstånd till att höja gränsvärdena för koppar, nickel, antimon, zink och fluorid med tre gånger på avfallsanläggningen. Det är nämligen förutsättningen för att Stena ska kunna deponera 14 000 ton slagg- och restprodukter från sitt smältverk på platsen.
Länsstyrelsen menar dock i sitt beslut att kommunen inte kunnat visa att det högre gränsvärdet inte skulle innebära ytterligare risk för människa eller miljö.
Men Bengt Bengtsson menar att man uppfyller de geologiska krav som finns.
– Den nya tippen och ytan där det här avfallet skulle läggas, uppfyller ju de krav som EU och staten satt upp. Vi sökte ju dispensen eftersom vi inte bedömde någon fara, säger han.
Han uppger att Älmhults kommun tappar stora summor pengar per år från Stena, i och med att företaget inte får lägga sitt avfall i Äskya.
– Det handlar om att vi tappar miljontals kronor i deponiavgifter. En tipp ska ju ta emot avfall tycker jag. Det skulle bli jättedyrt om vi skulle stänga anläggningen i Äskya, inte minst med tanke på att det bara är nu på sistone som pengar satts av för att kunna användas för att återställa platsen i framtiden. Finns inte de pengarna får man ju ta till skattemedel, säger Bengt Bengtsson.
De miljoner kronor som kommunen får in i deponiavgifter från Stena skulle kunna användas till just det, menar Bengt Bengtsson. Några andra kommunala verksamheter får pengarna inte användas till.
– Nej, det är mycket noga reglerat. Pengarna får bara gå till renhållning och tippen, inget annat, säger han.