Visa endast rubriker

Stölder på äldreboenden jobbigt för personalen

De många stölderna på äldreboenden i Uppvidinge påverkar arbetsmiljön för dem som jobbar med vården av de gamla.
– Det är jättejobbigt för personalen och det är lindrigt uttryckt, säger Kerstin Mogård, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Många stölder har inträffat på kommunens äldreboenden de senaste åren. Inom ett och samma område har 16 pensionärer drabbats sedan 2007. Det har också förekommit stölder i hemmen, det har försvunnit pengar från andra kassor och för personal. Trots att alla stölder polisanmälts har man inte kunnat hitta någon skyldig.

Kerstin Mogård tror att det handlar om olika personer på de olika orterna.

– Det är många som jobbar inom vården, folk börjar och slutar. Men ibland kan man ana att det blivit ”svettigt” för någon men inget har kunnat bevisas.

Kerstin Mogård utreder varje stöld och har pratat med var och en av personalen och säger att det är många som upplever att det är jobbigt.

– De är uppgivna över att man inte lyckas reda ut vem det är.

Samma sak säger Susanne Karlsson, ordförande för Kommunal i Uppvidinge.

–?Ovissheten är svår och ger en dålig arbetsmiljö. Många tycker det känns obehagligt och även de som inte gjort något kan känna att de är misstänkta av arbetskamraterna.

Det boende som drabbats senast har sedan mer än ett år tillbaka haft värdeskåp och sådana har också monterats upp på övriga boenden. Ett problem är att pensionärerna förvarar pengar i plånböcker på rummen.

– Många äldre känner sig trygga om de har pengar och de vill kunna betala för sig, säger Kerstin Mogård. Det är svårt att gå ut och säga att ”här stjäls det” så du får inte ha pengar i plånboken.

Kerstin Mogård och även personalen tycker inte att polisen varit tillräckligt aktiv när det gäller att reda ut brotten.

– Det är sällsynt att polisen överhuvudtaget kommer hit.

Hon anser att de äldre har rätt till en polisutredning som alla andra i samhället och tycker det är ett grövre brott att plocka pengar av äldre som inte kan försvara sig.

– Många gamla har haft ont om pengar i sina yngre dagar och har inte levt i konsumtionssamhället. Men det handlar inte bara om pengarna, utan också om förtroende. Äldre ska få känna sig trygga och kunna lita på oss.