Visa endast rubriker

Socialtjänsten vill skapa bättre vård för unga men pengar saknas

Socialtjänsten vill vårda stökiga unga på hemmaplan och starta ett resursteam. Men man får inga pengar för att genomföra satsningen.

De senaste åren har kostnaderna för att ta hand om barn och unga med beteendeproblem ökat. Det är placeringar i familjehem och på institutioner som kostar mycket. Drygt fem miljoner kronor kostar placeringarna varje år. Om de flesta av dessa placeringar kunde bytas mot öppenvård på hemmaplan skulle man kunna spara miljoner.
Socialnämnden vill skapa ett behandlingsteam som ska kunna sköta vården. Man har därför bett om att extra pengar skjuts till i budgeten för att kunna anställa och bygga upp vårdgruppen. Kommunstyrelsen sa ja till förslaget men nej till pengarna. Socialtjänsten får gärna införa mer öppenvård men får inga pengar för att genomföra förändringen.
Enligt individ- och familjeomsorgschef Lizel Forsberg skulle teamet kosta ungefär 700 000 kronor per år och de skulle kunna ha hand om fyra till fem ungdomar. Placering på institution för endast en ungdom kostar bara det över en miljon per år. När de unga stannar på hemmaplan går de i kommunens egna skola och inte på dyr institutionsskola. Första året skulle det innebära en ökad kostnad att införa ett vårdteam. Men sedan skulle det ge en besparing.
Alla placeringar kan inte bytas ut mot öppenvård, en del unga behöver vård på institution eller placering i familjehem. Men de placeringar som byts mot öppenvård tillsammans med de besparingar som görs på till exempel skola skulle sänka kostnaderna rejält. Personalkostnaderna för kommunen kommer att öka men besparingen varje år landar ändå på ett par miljoner kronor.