Visa endast rubriker

Snart ska Linnébygget säljas

I nästa vecka är tanken att försäljningen av orangeriet och kunskapscentret ska gå igång.
– Det är målet i alla fall, säger Carl Tausson, rekonstruktör.

Att processen går undan är viktigt menar Carl Tausson. Dels för att själva rekonstruktionstiden är begränsad och dels för att borgenärerna, alltså de företag som har fodringar på stiftelsen, behöver sina pengar.

I samband med att beskedet om att stiftelsen Orangeri och kunskapscentrum Carl von Linné hamnade i rekonstruktion meddelade Jan-Eric Andersson, ordförande i stiftelsen, att det fanns två intressenter till fastigheten. Men det är uppgifter som Carl Tausson inte vill gå in på.

– Jag har inga kommentarer kring det alls. Det enda jag kan säga är att jag själv inte har haft direktkontakt med någon om fastigheten, säger Carl Tausson.

Huvudspåret är att sälja fastigheten, alltså marken, orangeriet och kunskapscentret. Samtidigt vill man förhandla fram ett hyreskontrakt mellan stiftelsen och en ny fastighetsägare så att stiftelsen även i fortsättningen kan driva verksamhet i lokalerna.

– Stiftelsen ska räkna fram hur mycket man skulle kunna betala i hyra. Vi sätter inget fast pris utan det blir budgivning på anläggningen, säger Carl Tausson.



Det var i mitten av augusti som det blev känt att Linnéstiftelsen på Möckelsnäs har akut brist på pengar och skulder i miljonklassen. Totalt handlar det om skulder på omkring 13 miljoner i form av banklån och leverantörsskulder. Bland fordringsägarna finns Älmhults kommun och det kommunala företaget Industribolaget. Tillsammans har de fodringar på drygt 1,5 miljoner kronor. Älmhults kommun har även gått i borgen för ett banklån på 3,5 miljoner kronor.