Visa endast rubriker

Smaker från flera olika länder

Kryddig kyckling från Kina och bröd med fyllning från Somalia var två av rätterna på Lessebo Utbildningscenters internationella matfest. Personal och elever hade kul tillsammans utanför skolan.

- Det här är en speciell krydda hämtad i Serbien, berättar Sadija Alimovic Joelsson.
Hon lagar pannkakor med köttfärs och lök som fyllning, en jugoslavisk rätt. Tillsammans med ett tjugotal andra står hon för maträtterna som skapas i hemkunskapssalen på Bikupan. Gårdagens internationella matfest lockade ett 70-tal elever och personal på Lessebo Utbildningscenter och mycket av maten lagades tillsammans på plats, medan andra tog med mat de lagat hemma.

Mitt emot Sadijas spis stod Cici Dong som kommer från Shanghai i Kina men lagade kryddstarka kycklingvingar enligt ett recept från staden Si Chuan.
Idén om en matfest kommer från eleverna som gärna vill träffas och hitta på något tillsammans utanför klasrummet. Irene Johansson och Theodolinda Långh har sedan organiserat det hela.
- Vi ville att det skulle hända något.
- Det är kul att göra något tillsammans alla på skolan!
Från Tyskland lagades kycklingfrikassé och den somaliska maten var nog den mest avancerade. Fartun Ali Mahmoud och Saarya Moktar bakade platta bröd som stektes för att sedan fyllas med grönsaker, sambos kallas rätten.

När allt var färdigt och alla gäster kommit blev det långt buffébord fullt med läckerheter från jordens alla hörn, till och med svenska köttbullar och rabarberpaj fick vara med på ett hörn.
recept och bildspel på smp.se