Visa endast rubriker

Skollokaler undersöks av radonexpertis

På måndag påbörjar expertis en noggrann undersökning av de lokaler på Åsedaskolan som har alltför höga radonhalter. Elever och personal får dock vara kvar.

Det är inte aktuellt i nuläget att flytta undervisningen i slöjd och bild, som bedrivs i den aktuella lokalen.

– Vi följer detta noga, och vi ska naturligtvis inte utsätta någon för risker i onödan. Vi får väl se vad undersökningen som påbörjas på måndag, kommer fram till, säger barn- och utbildningschefen Anders Käll.

Den aktuella byggnaden på Åsedaskolan är byggd av blåbetong, och det är troligt att det är blåbetongen som strålar radon.

– När man har höga radonvärden är det antingen materialet som strålar eller så handlar det om markradon. Vi vet ju inte än vad det handlar om i det här fallet men det är ju troligt att det är byggmaterialet som är problemet, säger Lars Lindahl, vd på Uppvidingehus som förvaltar skollokalerna.

Undersökningar 2008 och 2009 visade höga radonhalter och Uppvidingehus har försökt att sänka dessa genom att öka ventilationen.

– Tyvärr har det inte haft någon effekt, det är fortfarande lika höga värden, säger Lars Lindahl.

Det är vanligen genom ventilation man angriper radonproblem. Men skulle det inte fungera kan det helt enkelt bli tal om att riva byggnaden.

Radonstrålning är inget som uppkommit under senare år.

– Den här strålni n gen har funnits här sedan lokalerna byggdes, men det är ju först på senare år som vi blivit medvetna om radonproblemet och förstått hur farlig strålningen kan vara, säger Lars Lindahl.