Visa endast rubriker

Skola och äldre viktiga frågor för sd:s Melin

Skola och omsorgen om äldre är som för andra partier viktiga frågor för sverigedemokraten Börje Melin. Men han ser också gärna att det blir en polisstation i Lenhovda. Börje Melin är förstanamn på partiets lista till kommunfullmäktige.

När Börje Melin flyttade från Gotland till Lenhovda för sju år sedan gick han med i moderaterna. Ett politiskt intresse hade han haft redan tidigare men tyckte att han ville göra något nytt i livet när han och hustrun flyttade till Lenhovda.
– Det är så många som gnäller men ingen gör något, så jag tänkte för­söka påverka i den mån jag kan.
Han bytte parti och valde sverigedemokraterna, som han tyckte hade ett program som passade bättre mot hans inställning i olika­ frågor. Och precis som för alla andra partier är det skolan och äldreomsorgen som är viktiga frågor och områden där han tycker det borde skapas fler jobb.
– Min fru jobbar inom äldreomsorgen och man ser hur de som jobbar inom omsorgen sliter.
En polisstation i Lenhovda skulle han också gärna se, och tycker det är positivt att man nu ska testa mobila polisstationer i bland annat Lenhovda.
Sedan förra valet har sverigedemokraterna haft en plats i kommunfullmäktige i Uppvidinge men ingen har velat representera partiet. Börje Melin som tidigare inte har haft några politiska uppdrag kandiderar nu till kommunfullmäktige.
Så här tycker han i några frågor som är aktuella i kommunen.
Hur tycker du att den framtida skolorganisationen ska se ut?
– En gymnasieskola måste vi ha, det är bara så. Om vi ska ha två högstadier får väl vara öppet så länge, det får man ta ställning till senare om man ser att elevunderlaget blir för dåligt.
Hur ser du på kommunens hållning till flyktingmottagande?
– Sverigedemokraterna­ är inte emot flyktingar, men tycker att det ska vara en helt annan politik bara. De som verkligen behöver ska ha hjälp, men det är svårt att säga hur många kommunen ska ta emot.
Är det acceptabelt att höja skatten för att kunna behålla den kommunala servicen?
– Det är det, vi måste ha tillräckligt till vård och omsorg och skolan.
Hur ser du och ditt parti på vindkraftsutbyggnaden i kommunen?
– Jag tycker vindkraften är bra. Jag har själv andelar i ett vindkraftverk på Gotland, där vi har sommarhus. På Gotland är vindkraften mycket utbyggd.
Hur kommer du och ditt parti att jobba för att få fler att flytta till Uppvidinge?
– Det är en svår nöt och det har jag inget direkt svar på. Man skulle kunna sänka arbetsgivaravgiften och göra det lättare för företagen att anställa, och på så sätt locka hit fler.