Ons, 2008-11-19 23:15
Det har blivit dags att släppa fram vattnet i en nybyggd fiskväg som slingrar sig fram förbi Stocke kvarn i Rottneån.
Därmed får fisken nedströms kvarnen tillgång till nygamla lekbottnar samtidigt som den öringstam som levt vidare uppströms, effektivt instängd mellan två vandringshinder, också får ökad rörelsefrihet.
Att Helgasjöns fiskevårdsområde kunnat undanröja ett av tre vandringshinder i ån och ordnat så att öringen kan röra sig fritt i dess nedre delar beror på att pengar flutit in från två håll.
Länsstyrelsen har skjutit till huvuddelen från fiskevårdsmedel avsedda för biologisk återställning samtidigt som Östkrafts miljöfond, förvaltad av Naturskyddsföreningen, bidragit med resten.
En som gläds över fiskvägen och att markägaren varit så positiv är Theodor Samuelsson på länsstyrelsen som följt öringens utveckling i ån mellan Innaren och Helgasjön i flera år, inte minst genom elfisken.
– Det handlar om en av de finaste öringbiotoperna i Kronoberg som nu blir tillgänglig även för de fiskar som tidigare bara kunnat vandra upp från Helgasjön de 300 metrarna till Stocke kvarn. På den sträckan är det bara hundra meter som har bra lekbottnar. Nu kan öringen nå ytterligare 800 meter där lekmiljöerna är jättefina nästan hela vägen, säger han.
– Nedanför kvarnen har vi bland många andra fiskarter, till exempel sandkrypare, registrerat öringyngel varje år vilket visar att där finns en svag stam. Ovanför Stocke kvarn, upp till Åängs kvarn där det finns ett kraftverk, skvallrar elfiskena om att där finns ett starkt, stationärt öringbestånd som klarat sig instängt i 400 år mellan två vandringshinder, förklarar han.
Risken att gäddor och andra fiskar som nu också kan ta sig längre upp i ån ska hota öringen bedömer han som liten.
– Fallhöjden mellan Innaren och Helgasjön är 13 meter och uppströms dammen i Stocke är det så bra fart på vattnet att det ger en stor konkurrensfördel för öringen.
I framtiden kanske fisken kan få chansen att vandra fritt mellan sjöarna.
– Det är naturligtvis en förhoppning, speciellt som vi haft god kontakt med ägaren till Åäng och det tredje hindret som reglerar Innaren ägs av kommunen, säger Theodor Samuelsson.
Leif Carlsson från Helgasjöns fiskevårdsområde delar förhoppningen:
– Vi har pressat kostnaderna för den nya fiskvägen och de biotopvårdande insatser som också ska göras för att underlätta öringen lek. Därför blir det en del pengar över som vi hoppas få använda till en förprojektering för hur fisken ska ges fri väg i hela Rottneån.