Visa endast rubriker

Rekonstruktion räddade 130 jobb på Trensums

Den andra företagsrekonstruktionen på sju år har räddat 130 jobb hos Trensums Food AB i Tingsryd. Blir det hållbart?

– Jodå, det känns mera positivt än på många år. Men man väntar på stabilitet och nya ledningen har mycket kvar att bevisa, säger truckföraren Carina Sellman.

I fredags vid midnatt hade inget överklagande kommit in till tingsrätten i Växjö. Med detta står det klart att rekonstruktionstiden är slut, att fordringsägarna godkänt ackorden och att Trensums kan börja om.

– Jag tror på det här! Den nya företagsledningen verkar ha tagit tag i det hela och i småsakerna. Till exempel stoppas nu maskiner som krånglar för reparation. Den förra ledningen bara körde på, säger Ann-Britt Ferm som också är truckförare.

Liksom hon så känner också Mikael Bolin en trygghet att kunna behålla sitt jobb i "Blandningen" som är en avdelning inom Trensums vars namn avslöjar dess uppgift.



– Jag har arbetat hos Trensums i elva år och jag tycker att allting nu känns bättre överlag från ledningen och ner till fabriksgolvet, säger han.

I "Sylten" är Jonas Hagström skiftescoach.

– Nya vd:n Stefan Hamrin gör ett stabilt och professionellt intryck. Även om mycket fortfarande är kämpigt så arbetar han för att det ska lösa sig. Så jag hoppas verkligen att jag nu får behålla jobbet som jag tycker är mycket roligt.



Logistikchefen Bengt Jonsson var med redan i december 2002 när plötsligt nya ägare bara damp ned. Trensums var nära konkurs då men räddades genom rekonstruktion under våren 2003.

– Då hände allt bara över en natt. Men genom att de förra ägarna denna gång tog in Stefan Hamrin i ett tidigt skede kunde vi lugna personalen och jobba oss igenom svårigheterna. Jag tror vi lyckas. Vi har redan blivit effektivare tack vare en säkrare produktion, säger Bengt Jonsson.



Stefan Hamrin är Trensums nya huvudägare genom sitt bolag Trensham AB som har 51 procent av aktierna. Scandumin AB är den andre ägaren.

– Att det blev fel en andra gång beror på att den gamla styrelsen och företagsledningen inte var nära verksamheten. Nu arbetar vi med en annan typ av inställning och med en bättre ömsesidig respekt mellan ledningen och personalen, säger Stefan Hamrin.



Han verkställer redan sin ledningsfilosofi, nämligen att Trensums måste arbeta mycket närmare marknaden.

– Vi ska inte vänta på att kunderna kommer med sina order och egna recept. Marknaden fungerar annorlunda numera. Därför ska vi söka upp våra kunder i hela Europa och sälja våra recept, vår produktionskapacitet och kunskap tillsammans med färdiga förpackningsförslag till kunden.

Han är på kundbesök hela denna vecka.