Visa endast rubriker

Rapport avslöjar för långa väntetider

Demenssjuka patienter får vänta länge på en diagnos. Äldre hinner sällan bli utredda. Det visar en rapport om kvaliteten i den kommunala hälso- och sjukvården.

I Älmhult görs demensutredningarna på äldrepsykiatrin i Ljungby. Men efter en omorganisation bland personalen råder brist på personal vilket försenar många utredningar. Enligt Elaine Karlsson, mediciniskt ansvarig sjuksköterska, är det framförallt dessa förändringar som är orsaken till långa väntider.
- I mars minskades antalet tjänster i Ljungby vilket innebär att det tar längre tid att fasställa diagnoser. En av konsekvenserna är att många äldre aldrig hinner bli utredda, säger hon.
Informationsöverföringen mellan sjukvårdsenheterna är också problematisk. I dagsläget har inte kommunen och landstinget tillgång till varandras journalanteckningar. Redan förra året påtalades önskemål om ett utvidgat informationsutbyte.
- Det är ju inte omöjligt, de finns andra kommuner inom landstinget som lyckats löst det här. Tyvärr har de inte hänt något i Älmhult, säger Elaine Karlsson.
Detta innebär att många sjuksköterskor saknar uppgifter om patienterna. Därmed kan såväl omvårdnad som bemötande bli lidande.
- Personalens förhållningssätt underlättar när man har mer kunskap om patienterna. Ibland behöver inte förvirrade patienter nödvändigtvis ha en demensdiagnos, och då ska de inte heller behandlas på det viset, säger hon.
För tredje året i rad visar kvalitetsrapporten att antalet personer med demenssjukdom minskar. Men Elaine Karlsson lägger in en reservation.
- Sifforna visar bara dem som bor i särskilt boende eller har hemsjukvård, det finns ju ett stort mörkertal också. Samtidigt kan jag konstatera att många med dement beteende inte alltid har demenssjukdom.
Nu kommer Elaine Karlsson att diskutera bristerna i kommun och landsting.