Visa endast rubriker

Provisorisk mottagning under ett år

Det blir stökigt på Växjö lasaretts akutklinik ett år framöver. Sista etappen av ombyggnaden ska slutföras, vilket leder till att patienter från och med denna vecka slussas till en provisorisk akutmottagning.

Alla patienter som besöker akuten i Växjö från och med tisdag kommer att märka stora förändringar under ett års tid. Den nuvarande entrén stängs, parkeringen försvinner och förvandlas till bygg-arbetsplats med baracker.
I stället har en asfalterad gång anlagts från Strandvägen till en tillfällig entré. Det går inte längre att komma med bil ända fram till ingången.
– Skulle man ändå komma med bil i stället för ambulans går det att lotsa in fordonet in i ambulanshallen. En snabb- telefon sätts också upp vid Strandvägen så att man kan kommunicera med personal, berättar projektledaren för ombyggnationen, Clas Hjertqvist.
Väl framme vid entrén får man som patient gå en bit innan man kommer fram till väntrum och mottagning.
– Det blir krångligt en tid under ombyggnaden, men jag hoppas folk har överseende med de problem som uppstår, säger centrumchefen för akuten Jörgen Tagesson.
Den provisoriska akutmottagningen blir mindre och patienter får räkna med att dela undersökningsrum. Clas Hjertqvist och Jörgen Tagesson påtalar att det kan uppstå sekretessproblem, men personalen kommer göra så stora anpassningar som det är möjligt.
Ombyggnaden av akutkliniken har pågått i etapper. Planeringsarbetet började redan 2004 och i december förra året stod den nya ambulanshallen färdig som bland annat innebär att varje ambulans numera har en egen port. Tidigare stod ambulanserna trångt och fick backa för att komma runt i hallen vid utryckning.
I september 2011 ska den nya akutkliniken stå helt klar.
– Resultatet kommer att bli väldigt bra och vi bygger en akutsjukvård för framtiden, en satsning görs även i Ljungby, förklarar centrumchefen för akutverksamheten Jörgen Tagesson.
Det handlar inte bara om lokalförändringar. Metoder, processer och arbetssätt ska också ses över och syftet är att arbeta mer patientsäkert, effektivt och kunna ta emot fler svårt sjuka.
Clas Hjertqvist framhåller att den nya akutvårdavdelningen (AVA) får ett rejält lyft. Vårdtiderna på AVA ska vara korta, max 36 timmar och 80-90 procent ska kunna behandlas klart och sändas hem.
Det blir 28 vårdplatser varav fyra akutobservationsplatser som avsätts åt patienter som är allvarligt sjuka eller skadade. På akutobsplatser sker en mer intensiv vård med medicinteknisk övervakning och alltid en närvarande sjuksköterska.
På den nya akutmottagningen blir det möjligt att ta emot fler patienter, från 20 till 30. Det blir 22 undersökningsrum och sex övervakningsplatser. En central samordningsplatser, så kallade Torget, blir navet i mottagningen.
Ett inre väntrum skapas också för patienter som är ganska pigga och kanske väntar på ett röntgensvar eller hemskrivning av en läkare. Här finns TV, tidningar och internet, samt möjlighet att ta en fika i ett pentry
– Vi kommer att ha möjlighet att jobba mer flexibelt och effektivt. Vi har goda förutsättningar att lyckas eftersom personalgruppen är stabil, säger Clas Hjertqvist.
Han tar som exempel att blodprover kan tas direkt på patienterna när de anländer till akuten. En sjuksköterska kan skriva en röntgenremiss på enklare frakturer direkt. På så sätt minskar man på vänte- tiderna.
För att höja säkerheten på akuten görs vissa anpassningar av lokalerna, samt installation av kameraövervakning.