Visa endast rubriker

Politiker behöver lyssna mera på folket

Att de vill lyssna på folket har politiker sagt förr. Men nu gör de det. Det vet alla som varit med på skolmöten i Ryd och Rävemåla.

– Vill man att alla ska få komma till tals då måste man hitta en form som gör det möjligt, säger Kulla Persson Kraft som är Tingsryds kommuns 3 D-projektledare.
I hennes arbetsrum högst upp i kommunhuset hänger en stor lapp: "3 D va ä de?" Och visst, om ett projekt kostar 3,4 miljoner kronor då är det nog bäst att kunna förklara vad det går ut på.

Alltså Kulla Persson Kraft, vad är 3 D-projektet för något?

– Det ska vara ett instrument för politikerna att ta reda på vad folk verkligen tycker i olika frågor. Det är ett projekt som inpräntar i politiker och tjänstemän att de alltid ska tänka på att nu ska vi lyssna på medborgarna först innan vi fattar beslut.


Demokrati, dialog och delaktighet är de tre d:na som har gett projektet sitt namn. Under tre år, fram till 2011, ska projektet utveckla och leda till att enskilda kommuninvånare, företagare, organisationer och föreningar får bättre möjligheter att medverka i kommunens utveckling.
Det finns mängder med olika former och modeller för hur folket ska kunna komma till tals. Forskare har forskat om det. Och Kulla Persson Kraft har nu fått uppdraget att i Tingsryds kommun tillämpa nya metoder som öppnar för givande dialoger med kommuninvånarna.
– Jag har arbetat mycket med möten. Och jag har skaffat mig en välfylld verktygslåda, säger hon.


En modell för detta tillämpades när barn- och utbildningsnämnden arrangerade möten om grundskolans framtid i kommunen. I Ryd och Rävemåla ledde detta till något nytt.
– Då var det vi politiker som fick framföra åsikter och synpunkter som vi just hade avlyssnat vid små bordsgrupper med mötesdeltagarna, säger Britta Lundén (s) som var med.


Som ledamot i kommunfullmäktiges presidium tillhör hon tillsammans med ordföranden Sven-Erik Svensson (c) och förste vice ordföranden Marie Sohlberg (m) 3 D-projektets styrgrupp.
– Jag hoppas att projektet leder till att fler kommuninvånare upplever det som positivt att delta och påverka i stället för att tycka att politik är något förskräckligt, säger Britta Lundén.


Sven-Erik Svensson hoppas att nya vägar öppnas för att kunna nå fram till ungdomar.
– Vi vill att fler ungdomar engagerar sig och att de märker att vi lyssnar på dem, säger han.


Marie Sohlberg hoppas att den kommunala demokratin hittar andra former än långa möten och krångliga handlingar.
– Våra beslut ska bli genomskinliga. Folk ska känna att de kan påverka utan att alla för den skull alltid få sin egen vilja igenom.