Visa endast rubriker

Orostecken och positiva signaler på Tingsryds arbetsmarknad

Färre inskrivna på arbetsförmedlingen och positiva signaler från företagen. Men också några orostecken. Så kan arbetsmarknadsläget i Tingsryd sammanfattas.

– Det som är spännande är att vi har väldigt många företagare i kommunen, var nionde person har ett företag vilket är ett högt riks- genomsnitt, säger Anders Borgehed, näringslivsutvecklare vid Tingsryds kommun.

Något som är bra för en ort är också att riskerna sprids. I Tingsryd finns inget jättestort företag som allt står och faller med. Med andra ord: Bredden på näringslivet är stor, menar Borgehed.

– Vi har tre branscher som är viktiga, tillverknings- industrin, handel/transport samt vården med över 1 000 anställda och där det också finns flera privata företag.

Han tror att denna företagsmix är något många strävar efter.

– För oss har det inne-burit att vi klarat krisen i alla fall ganska bra.

Han tycker det att idag ser bra ut för Tingsryds kommun med positiva signaler från företagen och färre inskrivna på arbetsförmedlingen. Men allt är knappast frid och fröjd. Tingsryds kommun brottas med en befolkningsminskning som om den fortsätter kan skada näringslivet.

Hur ser du på det?

– Personligen tycker jag att just detta är en av de stora utmaningarna. Under lågkonjunkturen har vi sett att företag haft svårt att rekrytera spetskompetens.

Borgehed menar att det bara är att gneta på, att med olika medel bromsa utflyttningen. Därför menar Borgehed måste kommunen genom att erbjuda och samordna utbildnings-insatser se till att hjälpa till att matcha behovet av välutbildad arbetskraft. Att ordna fram attraktiva tomter är en annan viktig kommunal angelägenhet tillsammans allt det andra, bra skola och barnomsorg, god infrastruktur med mera, med mera.

När du är ute och lyssnar på företagarna, vilka är det viktigaste kravet företagare riktar mot kommunen?

– Det är väl lite olika beroende på vilken situation de är i men att kommunen inte får vara en bromskloss är väldigt betydelsefullt. Snabba handläggnings-tider är viktigt.

Han menar att dröjer exempelvis ett bygglov alltför länge kan det vara svårt för ett företag att utvecklas. I en del kommuner låter politikerna bygga eller köpa lokaler för skattepengar för att hjälpa privata företag. Det kan handla om många tiotals miljoner kronor. Inte sällan är kritiken hård inte minst från andra företagare eller andra kommuner som anser att konkurrensen snedvrids.

Hur resonerar ni i Tingsryd?

– Jag tycker det är bra att kommunen är en av spelarna. Men det är oerhört viktigt att vara restriktiv. Det handlar ju om skattebetalarnas pengar. Vi har en industristiftelse som arbetar med de frågorna.

Anders Borgehed säger att kommunen nyligen bidragit med 80 miljoner till Jitechs utbyggnad.

– Om vi är med och betalar en lokal ska företaget först betala trappstegs-hyror för att sedan i stort sett tvingas att köpa lokalerna. Det är inget själv-ändamål för kommunen att äga industrilokaler.