Visa endast rubriker

Optimismen spirar på Carrier

Nedläggningen av Carrier Refrigeration AB i Ingelstad börjar nu gå mot slutet.
Av 159 anställda har närmare 50-talet kollektivanställda och tjänstemän gått vidare till nya jobb eller utbildningar.
Och på fredagens arbetsmarknadsdag för de kollektivanställda spirade optimismen.

– Visst är det sorgligt att fabriken läggs ned. Jag började här 1997 genom arbetsförmedlingen i Tingsryd och hade gärna jobbat vidare. Att koppla elanslutningar är något som jag trivs med och som jag vill fortsätta att göra när jag får ett nytt jobb. För det tror jag att jag får, säger Ann-Britt Carlström från Väckelsång som i går gjorde sin sista arbetsdag på Carrier.
Många på Carrier har jobbat tiotals år i lokalerna i Ingelstad.
Med en 35-årig anställning hos i tur och ordning Albrekts, Huskvarna, Electrolux och Carrier är Jerry Jonsson en av trotjänarna.
– Nu är det dags att gå vidare. Det här har varit en givande dag. Nu vet man mera om vilka möjligheter som finns när arbetet på Carrier tar slut, säger Jerry, som kör en cnc-maskin.
Kent Åkesson har totalt 28 anställningsår hos samma arbetsgivare som Jerry Jonsson. Och eftersom han har fått en tre månader lång provanställning i Alvesta plus möjligheter att gå igenom en cnc-utbildning hos Lernia ser han med viss optimism på framtiden.
– Nedläggningsbeskedet kom inte oväntat. Det har alltid varit upp och ned i den här branschen. Om inte Carrier tagit över i början av millenniet hade verksamheten förmodligen redan varit nedlagd, säger Kent Åkesson.
Goran Kurtovic har jobbat elva år i Ingelstad. Han satsar på att utbilda sig till lastbilschaufför och har redan påbörjat utbildningen i hemorten Alvesta.
– Det känns bra att Carrier betalar 75 procent av utbildningskostnaderna. Men jag kan också tänka mig att syssla med något annat. Jag har bland annat erfarenheter från restaurangbranschen, säger Goran Kurtovic.
Både arbetsförmedling och bemanningsföretag var på Carrier igår.
Trots det dystra läget på arbetsmarknaden ser ändå Malin Richardson från Lernia i Växjö vissa ljusglimtar.
– Vi har lediga tjänster på yrkesarbetarsidan. Och eftersom vi fokuserar på områdena industri, lager och teknik kommer vi att vara intresserade av en hel del anställda på Carrier, säger Malin Richardson.