Visa endast rubriker

Nya arbetsuppgifter startar brandmansstrid

Införandet av hjärtstartsmaskiner, defibrillatorer, hos räddningstjänsten i Älmhult har orsakat en tvist. Nu har brandmännens fackförbund begärt centrala förhandlingar.

– Vi åker gärna ut och hjälper folk, men allt måste vara klart och tillrättalagt innan man drar igång, säger Roger Persson, fackligt ombud i lokalavdelningen i Brandmännens riksförbund.
I övrigt vill han inte kommentera den tvist som blossat upp mellan arbetsgivare och fackförbund. Enligt Staffan Hård, räddningschef i Älmhults kommun, handlar tvisten bland annat om brandmännens ekonomiska ersättning.
– Bakgrunden är att man har blivit erbjuden samma villkor som alla andra har i Kronobergs län. Det ville man inte acceptera utan man ville ha lite mer betalt. Då blir det en tvist som det kallas och den går vidare till nästa steg i förhandlingarna.
I mitten av april väntar därför centrala förhandlingar mellan facket och arbetsgivaren Älmhults kommun. Planen var att införa IVPA, i väntan på ambulans, i Älmhult under andra kvartalet 2010. Enligt Staffan Hård är det fortsatt en möjlig tidsplan. En utbildningssatsning för brandmännen är redan i gång.
– I Osby åker de ungefär på 20 IVPA-larm varje år. Jag skulle tro att det är en siffra som stämmer rätt så hyfsat på Älmhult också, säger Staffan Hård.
Älmhults kommun är sist i Kronobergs län med införandet av IVPA. Redan i dag har ungefär hälften av landets kommuner en räddningstjänst som åker på larmen. Frågan om införande har varit uppe tidigare, men har lagts åt sidan av olika orsaker. Det planerade men stoppade samarbetet med Osby kommun var en anledning och vid ett annat tillfälle tyckte majoriteten att de ekonomiska förutsättningarna för det avtal som då diskuterades inte var tillräckligt bra.