Visa endast rubriker

Nostalgi på Ikea-museum

För inredningsälskare som inte faller för Ikeamöbler anno 2010 rekommenderas en tur till Värdshusets källare mittemot Ikeavaruhuset i Älmhult. Där finns nämligen chans att insupa nostalgin från möbelklassikerna som var med när grunderna till Ikea lades.

Inte helt överraskande är det just de första levnadsåren som besökare till utställningen ”Ikea genom tiderna” möts av när de går in i källarlokalen. I en video berättar Ikeas grundare, Ingvar Kamprad, om sin barndom och inledningen till framgångssagan.
Bredvid filmduken står ett grönt skjul, stort som ett utedass, och vittnar om den betydligt mindre volym varor som företaget omsatte när Ikea grundades 1943. Men då var det inte heller tal om att rymma stora hörnsoffor och klumpiga köksinredningar i våra hem. I ett vitrinskåp ligger reservoarpennor, strumpor och julkort från den ursprungliga postorderverksamheten, till allmänhetens beskådan.
Vad som hände med företaget ett decennium senare får besökarna veta redan runt hörnet. Där finns utställningsrum som påminner om varuhusets nuvarande struktur.
– Så här såg det ut på 1950-talet, säger museivärden Erika Jansson och slår sig ner i en röd plyschsoffa.
– Hela möblemanget är begagnat och kommer från ett par som köpte allt- ihop efter en lång tid av sparande, säger hon.
Paret fick veta att Ikea skulle bygga museet och hörde av sig med ett erbjudande. De kunde tänka sig att skänka alltihop, i gengäld skulle de få välja ett nytt möblemang från den senaste katalogen.
– De fick välja helt fritt och lämnade sedan ifrån sig alla möbler. Dessutom hade de sparat Ikeakatalogen från 1954 som de tittade i när de skulle handla, kvitton likaså. Allt visas nu i museet, säger Erika Jansson.
Klockan har precis slagit ett på eftermiddagen, museet har precis öppnat. Helene Eisemann har betat av 50- och 60-talets burriga utbud. Hon tittar in i det färgsprakande 70-talsrummet.
– Sån där har jag haft, jag gillar den, säger hon.
Hon pekar på jeans-fåtöljen ”Tajt” och fascineras över alla minnen som uppstår under det korta besöket i Ikeas källare. Hennes man håller med.

– Vi känner igen mycket från barndomen. Jag minns möbler från mormor och morfar och sådant man tittade på när man köpte sina första möbler. Det är kul att se allt igen, säger Jakob Eisemann.
Även om designen förändrats på många möbeltyper finns det klassiker som aldrig försvinner ur sortimentet. I 70-tals-delen av utställningen finns ett tiotal bokhyllor som vid en första anblick ser likadana ut, trots att det är över trettio år mellan den första och sista modellen. Det enda som skiljer dem åt är träslaget eller några centimeter på höjden och bredden.
På sista väggen i källaren hänger en gedigen samling Ikeakataloger från golv till tak. Snart får de sällskap av den femtionionde upplagan. I andra änden av rummet visas 00-talets möbler, på väg att få en ännu mer självskriven del på museet, när 2010-talets möbler tagit plats i dagens bostäder med nya omkullkastande trender.
Museet håller öppet måndag till fredag mellan klockan 13–16, fram till den 20 augusti.