Visa endast rubriker

Soldat åtalas för narkotikabrott

En soldat vid Försvarsmaktens utlandsstyrka i Afghanistan åtalas nu vid Växjö tingsrätt misstänkt för ringa narkotikabrott. Militärpolis hittade 95 narkotikaklassade tabletter under hans madrass.

Enligt soldaten var den tuffa miljön, och rädslan för att bli skadad, anledningen till att han provade tabletterna. Men i förhör hos Kronobergspolisen har mannen förnekat brott. Soldaten har hävdat att han inte kände till att tabletterna var narkotikaklassade.
Därmed har han ändrat sin inställning sedan förhöret med militärpolisen direkt efter avslöjandet. Då erkände han såväl innehavet som att han redan använt över 100 tabletter under sin utlandstjänstgöring.
Försvarsmakten agerade när en kamrat slog larm om att den nu åtalade soldaten åt narkotikaklassade tabletter. Soldaten var i bland, enligt anmälan, närmast frånvarande under dagtid medan han nattetid inte fick någon ro.
Därmed blev soldaten en säkerhetsrisk med tanke på att all militär personal dygnet runt är beväpnad med åtminstone en pistol, med tanke på hotbilden i Afghanistan. Personalen har även ständig tillgång till sin stridsutrustning där bland annat en automarkarbin, handgranater, rökgranater och chockgranater ingår.
När tabletterna påträffats hos den aktuelle soldaten beslutades att han skulle fråntas all beväpning och skickas hem.
Tabletterna skall enligt den brottsmistsänkte mannen ha ordnats med hjälp av en afghansk tolk.
Det blir nu Växjö tingsrätt som skall avgöra om soldaten gjort sig skyldig till det åtalade narkotikabrottet eller inte.