Visa endast rubriker

Nej till utökade psykologresurser

De ensamkommande flyktingbarn i kommunen som behöver psykologhjälp får fortsätta att vända sig till barn- och ungdomspsykiatrin i Växjö. Landstinget Kronoberg har inga extra medel för ett utökat stöd av psykolog till vårdcentralen i Alvesta.

I en skrivelse till Landstinget Kronoberg framför Alvesta vårdcentral, via verksamhetschefen Urban Stattin, önskemål om medel för extra insatser med stöd av psykolog till kommunens ensamkommande flyktingbarn.

Men Landstinget Kronoberg säger nu nej till utökade resurser. Man kan inte ge mer stöd, utöver den som barnpsykiatrin redan ger.

– Vi gör bedömningen att vi inte kan tillgodose behovet som efterfrågas, utan att detta är mer av en kommunal angelägenhet, säger Per Lindström, tillförordnad primärvårdschef på Landstinget Kronoberg.

Som det ser ut i dagsläget kontaktas barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Växjö om man ser att behovet av psykolog finns.

– Detta var en väg vi provade för att få mer resurser. Om barnen får hjälp på närmare håll blir närheten större, tillgängligheten ökar och det blir ett bättre flyt med stödet, säger Bo Larsson, chef på individ- och familjeomsorgen barn och familj i Alvesta kommun.

Även om formerna för det utökade stödet inte var färdigplanerade när skrivelsen skickades till landstinget, fanns tanken att kunna erbjuda psykologhjälp på vårdcentralen i Alvesta en eller två gånger i veckan.

– Så som sjukvårdsorganisationen är uppbyggd i dag är det ju vårdcentralerna man ska kontakta i första hand, men man är inte framme med resurserna på länets vårdcentraler när det gäller psykiatriska problem, säger Larsson.