Visa endast rubriker

Närproducerat och antikt lockade

Strumpor, smycken, cd-skivor, korvar och sillar. På Älmhults marknad finns det mesta.

Innan alla saker packats upp i stånden var marknadsföreståndaren Anette Andersson orolig över att årets sommarmarknad skulle bli torftig. Bara 38 knallare hade anmält sig på tisdagen och det är betydligt färre än vad som brukar finns på en marknad.

Det svala intresset har fått henne att fundera över om man borde dra in marknaden.

– Det blir inget bra sortiment när man måste ta in alla som söker. Det kan bli tio blomstånd eller tio personer som säljer munkar, säger hon.

Enligt Anette Andersson är det svårt att få knallare till Älmhults sommarmarknad för att evenemanget krockar med Killebom i Sölvesborg, söder om den blekingska gränsen, och Hästveda marknad i Skåne. Men att byta dag för Älmhults marknad har det aldrig varit tal om.

– Det har varit första onsdagen i kvartalet så långt jag kan minnas. Det är tradition, säger Anette Andersson.

Håkan Andersson från Ryd packar fyra gånger om året upp ålar, korvar, sill och senap vid marknader i Älmhult. Han tvekade inte att komma även till årets sommarmarknad.

– Jag hade inte förväntat mig att det skulle vara så mycket folk, men jag tycker att det är fler här än det brukar, säger han.

Företaget finns representerat även i Hästveda, men själv tvekade Håkan Andersson inte att välja Älmhults marknad före Killebom.

– I Sölvesborg är det mer festival än marknad, så det här passar mig bättre, säger han.

Även Anette Andersson ser att marknaden uppskattas av många.

– Det är väldigt mycket barn och det är ju den enda marknaden som inte ligger när de går i skolan. Det är även kul för sommargäster att det händer något. Så visst tillför marknaden något.

Och i slutänden visade det sig att sortimentet blev relativt brett ändå.

– Det blev bättre än det brukar. Trots vissa luckor bland knallarna, fick vi ihop ett allsidigt sortiment, säger Anette Andersson.