Visa endast rubriker

Musikaliskt samarbete ska lyfta nya gymnasiet

I höst börjar Ivona Batljan plugga som en av premiäreleverna på The Station, det nya musik- gymnasiet i Alvesta. När hon i helgen intog scenen med sin röst och sin gitarr som förartist till Dag Vag var det också en försmak av den praktik eleverna ska erbjudas tack vare lärarnas kontaktnät och skolans samarbetspartners.

Föreningen Popcorner har under många år lockat höjdare på den svenska artisthimlen till Alvesta och stod även bakom lördagens gästspel av Dag Vag. Popcorn är en given samarbetspartner för det nya estetiska gymnasieprogrammet med musikprofil.
Andra är välrenommérade Alvesta Jazz & Blues, Tyrolen i Blädinge och Deluxe i Växjö. Här finns scener där eleverna kan ges möjlighet att spela eller kanske planera och genomföra konserter.
- Det är viktigt att skapa tillfällen för eleverna att få komma ut och spela. Det är i verkligheten de kan växa, säger Jon Stavert, gitarr- läraren som ska sprida kunskaper på The Station.
Intresset för utbildningen har varit stort trots sparsam marknadsföring. 20 elever, de flesta från Småland, har antagits till första årskullen. Alla räknar med att musikgymnasiet blir verklighet i höst även om en viktig sak återstår – det slutliga politiska beslutet.
–?Reaktionerna vi fått från beslutsfattarna är positiva över blockgränserna. Det skulle förvåna oerhört om det inte ges klartecken. Alla bitar är på plats för en väldigt bred och högkvalitativ utbildning. Det blir ett lyft för gymnasieskolan som annars haft en tung tid, säger Stefan Westberg, lärare, eldsjäl och en av projektledarna bakom programmet.
I verksamheten finns kopplingar till musikskolan, Musikverkstaden med inspelningsmöjligheter och replokaler, samt Grönkullaskolan med sin musikprofil.
–?Vi har valt ett intagningstak på 20 elever för att ha närhet till eleverna. Det ska alltid finnas någon i att prata med när en fråga dyker upp eller en idé väcks, säger Stefan Westberg.
–?Det är en fördel att inte var så stor och få tid att jobba mer på djupet, säger Jon Stavert.
Kärntruppen av lärare med olika specialiteter inom musik finns där och kontaktnäten borgar för tillgång till spännande praktikplatser.
–?Allt ska dock inte vara hugget i sten. Det är en styrka att ha beredskap för att tillmötesgå nya behov som dyker upp, till exempel om en elev plötsligt vill ändra inriktning.
Utbildningen ska vara bred och öppen för alla musikstilar även om huvudspåret åt det modernare hållet.
–?Men det finns plats för allt från visor och folk- musik till hiphop och hårdrock. Vi ska ge den teoretiska grunden och lära ut hantverket. Undervisningen ska innehålla allt från instrument och sång till komposition och produktion, enskilt och i ensemble.
Ivonna Batljan från Alvesta är en av eleverna som tänkt börja på musikgymnasiet i Alvesta i höst:
–?Jag tog reda på så mycket jag kunde om olika utbildningar och märkte att den i Alvesta har precis det jag sökte efter.
Hon har haft Jon Stavert som gitarrlärare i några år och hon har nu även börjat sjunga. Dessutom skriver hon låtar, även om det ännu är covers som gäller på scenen.
–?Jag hittar mycket inspiration i musiken från 1960- och 1970-talen, säger hon och konstaterar att scenframträdandena ger värdefull erfarenhet.
–?Hon har höjt sig till en ny nivå efter att nu ha framträtt i skarpt läge vid ett par konserter, säger Stefan Westberg.