Visa endast rubriker

Med Moberg i Transjö

Rundvandring i författarens fotspår i Transjö och föredrag lockade ett 80-tal personer till sjätte Moberg-dagen i lördags.

Om det var sommaren 1929 eller 1930 som Vilhelm Moberg tillbringade ett par veckor ensam i Transjö är oklart. Han ska dock ha bott i en ängslada på en halvö i Transjön, en plats som redan då var otillgänglig.

– Moberg var där för att få lugn och ro när han arbetade, troligen med romanen De knutna händerna om Adolf i Ulvaskog. Moberg hade också en kalfaktor här, Karl Holmström, som rodde dit med den mat han behövde, sade Brit Uppman, som också berättade att vid torka kan en stig följas till den numera raserade ängsladan.

Vid ett tidigare tillfälle hade Moberg engagerats för att hålla föredrag i Transjö Folkets hus. Arrangörerna väntade inte så stor publik och satte gaget lågt.

– Det kom dock mycket folk och Moberg begärde då ett högre gage!

En av besökarna på En dag med Moberg var författarens dotter Birgitta Råd, 80 år, Stockholm. Hon har tidigare inte deltagit i detta arrangemang.

– Det var de intressanta föreläsningarna som gjorde att jag åkte hit i dag. Det var viktigt det som Ulf Nilsson sade; att man inte kan sätta etiketter på pappa.

Som både journalist, dramatiker, historiker, författare och samhällsdebattör var Moberg så mångfacetterad menar Birgitta Råd. Hon engagerar sig också för att hålla hans minne levande.

– Utvandrareposet har stått i vägen för så mycket annat som han gjorde. Det är lite synd.

Historikern Mathias Cederholm berättade att Vilhelm Moberg som historieforskare var kontroversiell. Dennes verk Min svenska historia gillades inte av etablissemanget.

– Men nu ligger Vilhelm Moberg i tiden!

Cederholm redovisade Mobergs tolkningar av frihetsbegreppet, ett ständigt återkommande tema i hans författarskap. Många paralleller finns mellan 1400- och 1500- talen och andra världskriget visar Moberg. Han använder historien för att förstå nutiden.

– Redan under Dacke-tiden hade bönderna en politisk kapacitet. De sprang bara inte ut och stack ner fogden med en högaffel. De kallade till stormöten och förhandlade med överheten om sina rättigheter. Om inte det lyckades, men först då, tog man till våld.

Övriga föreläsare var Anna-Karin Carlstoft Bramell och Ulf Beijbom. Arrangörer var Vilhelm Mobergsällskapet, Lessebo och Emmaboda kommuner samt Ekeberga och Ljuders hembygdsföreningar