Visa endast rubriker

Med hästuppfödning i generna

familjeföretag. En gång höll sig hästhandlarna till Tingsryds 100-åriga djurmarknad i juli, numer är det auktion och hästhandlarna av den gamla skolan har inget att hämta. Marie-Louise Rungegård och familjen runt Rungegårds stuteri ser till att hästarna hamnar i bra hem.

–?Jöns, vi lastar av här och kör tillbaka till stallet, säger Marie-Louise Rungegård till familjens lantarbetare, svarar i telefon, tänder en cigarett och löser dagens femtioelfte uppgift. Det är 35 hästar, russ, shetlandsföl och ardennerhästar som ska säljas i snart 30 gradig värme och en hel del att tänka på.
Familjen Rungegårds hästintresse har funnits sedan farfar Börje började med hästaveln som var hans stora intresse. Numer är Rungegårds stuteri en del av familjeföretaget och en viktig del av hästaveln i Sverige. Stuteriets egenuppfödda hingst Tyfon är numer godkänd och spränger fram över den gotländska heden i reservatet Lojsta. Det är den viktigaste svenska genbanken för gotländska russ och en rejäl fjäder i hatten för uppfödningen hos Rungegårds.
–?Vi vill ha hästar som inte bara är snygga att se på utan kan prestera också, det är så vi avlar och det här är ett bra bevis, säger Marie-Louise.

Men någon rikedom blir det inte på hästuppfödningen, själv är hon också hovslagare och jobbar i familjeföretaget.
– Vi måste hjälpas åt allihop annars skulle det inte fungera, när farfar sålde hästar i början kostade en ponny omkring 100 kronor, idag kostar ett shettisföl några tusen, säger Marie-Louise som tycker det är roligt att familjen kan hålla liv i traditionen.

Det kräver också stort engagemang från hela släkten, bara den här juli-helgen fanns Börjes AB med på fyra olika evenemang runt om i Sverige. Förutom den egna auktionen arrangerades också Börjes Cup, en ponnytävling i Tingsryd. Men också på stora Falsterbo Horseshow och på High Chaparall fanns Börjes representerat.
–?Det är tur vi har så många lojala människor runt omkring också som jobbar.

Själva auktionen går bra trots att Marie-Louise skruvar ned förväntningarna. Mitt i lågkonjunkturen är hon glad om tre fjärdedelar går att sälja. Till slut klubbades 20 iväg och fick nya ägare runt om i Småland, Skåne och Blekinge.