Visa endast rubriker

Maj-Lis satsar på kulturkafé i Torsås By

Nu blåser Maj-Lis Andersson nytt liv i det avsomnade Kulturkaféet i Torsås by.
– Det här känns helt solklart för mig, säger hon.

Våren har inte kommit i gång på riktigt, men inne i det gamla kulturkaféet i Torsås by förbereder Maj-Lis Andersson sitt drömprojekt. Lagom till påsk öppnar hon kaféet som legat i träda några år.

Innanför dörrarna är det tomt och tyst. En bar, ett piano. Flera stora rum med bord och stolar för många gäster. Snart är tystnadens tid förbi, det är dags för kaféet att få liv igen. Och Maj-Lis har erfarenhet som heter duga.

– Jag har alltid arbetat inom restaurangbranschen, jag började min bana på kafeterian i vattentornet i Växjö när jag hade slutat skolan, säger Maj-Lis och häller upp kaffe.

Hon kallar sig självlärd och det var ingen slump att hon hamnade i branschen, för Maj-Lis var verkligen genuint intresserad.

– Ja, jag var intresserad och sedan har det rullat på. Jag har haft tur med jobb och ofta blivit tillfrågad. Under årens lopp har jag bland annat jobbat på stadshotellet, folkparken, Scandic och Manfreds stekhus. Jag har gjort det mesta, varit kassabiträde, diskare, servitris, kallskänka. Jag älskar mitt jobb, det är som en hobby, säger Maj-Lis och tillägger att dottern också sökt sig till branschen, hon jobbar som kock i Stockholm.

Maj-Lis har bytt sin lägenhet i Växjö mot övervåningen på kulturkaféet. Där har hon nyligen flyttat ihop med Jörgen Åberg, som också kommer att ha en del att göra med kaféet.

Allting började med att Maj-Lis och Jörgen letade efter sommarstugor på nätet. Då dök kulturkaféet upp.

– Att starta eget har varit min dröm i tjugo år. Jag fastnade inte så lite för det här stället! Här finns ju alla möjligheter, säger Maj-Lis.

Fastigheten på nio rum och kök skulle hyras ut eller säljas. Maj-Lis var inte den enda som var intresserad, men efter några turer rodde hon hyreskontraktet i hamn.

– Jag fick chansen till slut. Och hyresvärden tyckte det var en ypperlig idé att starta kulturkaféet igen, berättar Maj-Lis.

Maj-Lis tänker satsa på klassiska smörgåsar med godsaker som lax, rostbiff och hemlagade köttbullar. Men även mat- och dessertpajer och bakverk.

– Jag vill ha det lite gammeldags och satsa på sådant som gamla hederliga ägg- och sillsmörgåsar. Man börjar i liten skala och låter det växa undan för undan. Urshultsbagaren ska leverera bröd, resten köper vi in själva, säger Maj-Lis.

Sex dagar i veckan håller hon öppet, måndagar är det stängt.

– Är man företagare så är man, säger Maj-Lis enkelt. Att starta kafé på landet är inte som i stan. Där finns det ju många konkurrenter, här är det lite annat. Man måste marknadsföra sig rejält. Men alla människor jag har mött har trott på mig och det finns många som vill hjälpa mig. Jag tror inte det ska möta något hinder att göra något på landet. Det gäller att vara lyhörd. Det går en väg förbi här och här är många turister i trakterna.

Maj-Lis planerar att ha enskilda tillställningar, som dop, bröllop och begravningar. Kapellet ligger ju granne. Hon tänker också på konstutställningar, att det kan ordnas kurser och föreläsningar av olika slag på kaféet.

– Här kan vi ha mc-kvällar, vinprovning, våfflor i trädgården. Här finns alla möjligheter, säger Maj-Lis och ser lycklig ut.