Visa endast rubriker

Lenhovda ? Herråkra kan slås ihop till en församling

Stiftsstyrelsen i Växjö stift vill slå samman Herråkra och Lenhovda församlingar. En utredning har gjorts och förslaget är att de två församlingarna ska bli en 2012.

Herråkra med 135 kyrkotillhöriga är den minsta församlingen i Växjö stift och även en av de minsta inom Svenska kyrkan.
Anledningen till att frågan om sammanslagning kommit upp är att Herråkra församling för två år sedan kom med en begäran till domkapitlet om dispens eftersom man i Herråkra inte kunde hålla gudstjänst varje söndag. Bedömningen hade gjorts att varken pastoratets tjänsteorganisation eller gudstjänstdeltagandet kunde bära detta.

Gudstjänsterna i Herråkra har ett medeltal på 14,5 personer, vilket innebär att det vissa söndagar kan vara bara ett par personer. Ibland har söndagens huvudgudstjänster ersatts med enklare gudstjänster i veckan och från 2010 är det gudstjänster varannan söndag. Herråkra kyrka ligger i byn Vraneke, långt norrut i socknen, en mil därifrån ligger sydligaste byn, Björneke. Ungdomar som bor i Björneke går i skolan och på konfirmandläsning i Hovmantorp.

Pastoratet, som består av Lenhovda och Herråkra församlingar, har en kyrkoherdetjänst och en komministertjänst på 50 procent.
Utredningen föreslår att församlingarna läggs samman från den 1 januari 2012 och att den nybildade församlingen ska benämnas Lenhovda-Herråkra församling.

Genom förändringen räknar man med att få en församlingsorganisation som på sikt blir mer livskraftig. Sammanläggningen görs under pågående mandatperiod, något som underlättats av att det gjorts en del ändringar i kyrkoordningen.
Det är första gången i Växjö stift som en sammanläggning planeras med tillämpning av dessa bestämmelser.
Förslaget är nu ute på remiss och bland annat har Uppvidinge kommun fått tillfälle att yttra sig om sammanslagningen.

Samtidigt pågår en större utredning som syftar till att alla församlingarna i Uppvidinge kommun, Åseda, Nottebäck, Älghult, Lenhovda och Herråkra ska bilda ett pastorat och en kyrklig samfällighet från 2014.