Visa endast rubriker

Leden ska locka

Broschyren håller på att tryckas och skyltar ska sättas upp i samhällena. Snart är vandrings- och cykelleden mellan Älghult, Målerås och Alstermo redo att ta emot turisterna.

38 kilometer cykel- och vandringsled har nu knutits ihop i projektet Framtidsleden, som ska locka turister att uppleva den småländska naturen på nära håll. I snart två år har projektet pågått och projektledare Morten Engdahl jobbar nu med de sista detaljerna innan turistsäsongen börjar.
Gång- och cykelvägarna är mestadels grusväg och meningen är att de som går eller cyklar ska dela upp sträckan, göra övernattningar och upptäcka sevärdheter längs leden. Framtidsleden har Svartshult, vid Vidingegården i Älghult som utgångspunkt, för att sedan gå vidare mot Målerås, Alsterfors, Alstermo och tillbaka till Älghult. Via Glasriket kommer det att finnas speciella paket att köpa med övernattningar och Morten Engdahl tycker det är extra roligt att Älghults cykel och sport går med i projektet och startar cykeluthyrning till sommaren.


??
Vi försöker bredda Glasrikets varumärke och erbjuda lite annorlunda upplevelser i Uppvidinge som faktiskt nu klassificerats som norra Europas närmaste vildmark.
I samhällena ska stora skyltar sättas upp med en karta över leden, och broschyrer håller nu på att tryckas för att delas ut till kommunens turistinformationsställen.

En del arbete återstår med hemsidan; fler bilder men också översättning till engelska och tyska. Via länkar ska man sedan marknadsföra Framtidsleden till Danmark och Tyskland. I broschyren och på kartan informeras om sevärdheter som den hundra meter långa ravinen Uvaklöva vid Höneskruv, pestkyrkogården och varggropen utanför Gillbonderyd och fågeltornet i Södra sjö. ??Älghultsbon Lars Rune Nord, som är väl insatt i sin hembygds historia, har varit med och tagit fram information om de olika sevärdheterna.
–??Målsättningen är att få fler turister till orterna och att få dem att stanna längre genom att erbjuda mat och övernattning genom olika paketlösningar, säger Morten Engdahl.
Han hoppas också att fler som bor i området ska vilja starta verksamhet och på så sätt bidra till att öka turismen.
– Mycket som finns här är helt unikt för storstadsbor. Tänk vilken upplevelse för någon som kommer från Berlin och får se rådjur gå och beta på en äng, eller bara tystnaden. I en storstad är det aldrig tyst.

Morten Engdahl, som har jobbat med projektet på halvtid, hoppas att Alstermo IF ska söka mer pengar för att marknadsföra projektet vidare. Under tiden han har jobbat med Framtidsleden har han fått många kontakter. Han saknar inte heller idéer för hur man kan utveckla projektet vidare.
–??Merparten av de här vägarna plogas på vintern och man kan tänka sig att ha aktiviteter vintertid, till exempel med fyrhjulingskörning. Turer med häst och vagn kan också bli någonting i framtiden.
Framtidsleden har finansierats av Nybro och Uppvidinge kommuner tillsammans med länsstyrelsen. Initiativet har tagits av Lars-Gunnar Serell, som jobbar inom Alstermo IF, men också Målerås IF och Älghults IF plus de tre orternas samhällsföreningar har varit engagerade i projektet.