Visa endast rubriker

Lågt förtroende för polisen i Kronoberg

Allmänheten har ett fortsatt högt förtroende för polisen visar den årliga trygghetsundersökningen.
Men kronobergarnas förtroende för polisen är lägre än i övriga riket.

Brottsförebyggande rådet har publicerat resultaten av den tredje nationella undersökningen om svenska folkets förtroende för rättsväsendet. I undersökningen redovisas även hur brottsutsatta vi är och hur trygga vi känner oss.

Under 2007 utsattes var fjärde person mellan 16 och 79 år för brott en eller flera gånger. Det är en oförändrad nivå jämfört med tidigare år.

Lägst förtroende för polisen har blekingarna. I Blekinge har förtroendet för polisen sjunkit avsevärt sedan föregående mätning. Brottsförebyggande rådet tror att händelserna i Rödeby har påverkat resultatet.

Även boende i Kronobergs län har ett lägre förtroende för polisen än övriga i riket. Andelen kronobergare som svarar att förtroendet är lågt ligger på 18 procent, en förhållandevis hög andel. 51 procent uppger att ett stort förtroende för polisen. Genomsnittet för riket ligger på 58 procent.
392 kronobergare har svarat på frågorna i den nationella trygghetsundersökningen.

Sammantaget visar undersökningen att förtroendet för åklagare, domstolar och kriminalvård har ökat medan poliser ligger kvar på en förhållandevis hög nivå. Sex att tio tillfrågade har ett högt förtroende för polisen. Högst betyg får polisen i Västernorrlands län.

I rapporten konstateras det också att förtroendet för rättsväsendets myndigheter är lägre bland de människor som tror att antalet brott har ökat kraftigt.
Merparten av de brott som drabbar enskilda personer polisanmäls inte. Personrån anmäls i störst utsträckning. Den vanligaste brottstypen är hot och trakasserier. Undersökningen visar även att kvinnor och män utsätts för olika typer av brott. Män uppger att de utsätts för misshandel, rån och bedrägerier medan kvinnor rapporterar att de utsätts för sexualbrott och trakasserier.