Visa endast rubriker

Kungen förlänger sekretessen för Husebybrev

Inte förrän 2035 kan frågan om ”fröken på Huseby” var av kunglig börd få ett svar.

Hovet, och ytterst kung Carl XVI Gustaf själv, har beslutat om fortsatt sekretess för en brevsamling i ärendet.

I årtionden har det förekommit rykten om att Florence Stephens, dåtida ägare av Huseby bruk utanför Växjö, egentligen var oäkta dotter till kung Oscar II. En brevväxling mellan Florence Stephens mor och Oscar II finns bevarad.

Florence Stephens beslutade att breven kunde öppnas 30 år efter hennes död 1979, men eftersom breven finns i Bernadotteska arkivet har kungen rätt att besluta om vem som ska få tillgång till dem.– Jag var lite förvarnad om det här när vi ansökte om att få ta del av innehållet i breven i april. Eftersom de är av privat karaktär är det vanligt att sekretessen förlängs, säger Sofie Magnusson, verksamhetsansvarig på Huseby.

Det är vår nuvarande kung som personligen har beslutat om förlängningen eftersom brevsamlingen tillhör hans privata Bernadottearkiv.



–Vi har inte fått någon förklaring till hans beslut. Man blir ju ännu mer nyfiken efter det här. Vad är det som står som gör att man inte kan släppa sekretessen ens efter mer än hundra år? Det är spännande och vi hade ju väntat på att få ett svar i år.

Sofie Magnusson har svårt att tro att sekretessen någonsin släpps.

– Jag tror nog att vi aldrig får veta. Man sekretessbelägger breven i många år till. Men vi har en annan regent om 26 år och den personen kanske ser det på ett annat sätt.

Familjen Stephens umgicks under flera decennier nära med kungahuset. Huseby bruk blev mycket omskrivet på 1950- och 60-talen i samband med att ägaren Florence Stephens svindlades på flera miljoner kronor.

Hennes förvaltare dömdes till fängelse, medan hans medhjälpare, prins Carl ”Junior” Bernadotte, frikändes. Husebyfröken själv ansågs oförmögen att sköta ekonomin och blev därför omyndigförklarad.

I dag ägs Huseby bruk av svenska staten.

Marie Magnussn SMP/ TT