Visa endast rubriker

Kulturskolan bryter med universitetet

Växjö Kulturskola och Linnéuniversitetet kan inte komma överens om en lärare. Det har resulterat i att ett flerårigt samarbete nu avbrutits. Och flera elever känner sig drabbade.

Samarbetet har omfattat en 60-poängskurs, musikalisk specialisering.
Det har inneburit att Kulturskolan stått för lärarresurser och lokaler och universitetet för antagning och undervisning.
Nu gäller inte det längre. Kulturskolan säger stopp.
– Jag tycker att det är tråkigt. Det har varit bra för universitetet och för Kulturskolan, en god möjlighet för studenter att komma vidare och för lärarna att vidareutbilda sig, säger prefekten Niklas Ammert.
Det är olika åsikter om en lärare som utlöst konflikten. Universitetet anser att läraren inte är lämplig och har portat honom.
– Personalärendet var den avgörande punkten. Definitivt, säger Niklas Ammert.
Kulturskolans rektor, Ingrid Stålne, säger att det var frågan om läraren som triggade igång diskussionen men att det bara är en bisak i sammanhanget. Det avgörande är att Kulturskolan fått ta ett stort ekonomiskt ansvar utan att egentligen få ut särskilt mycket av samarbetet, enligt henne.
– Vi kände oss som en mjölkko.
Den 23 juni meddelade Ingrid Stålne, via ett mejl till universitetet, att samarbetet var över.
”Jag ser ingen annan utväg än att avsluta samarbetet. Jag tycker självklart att det är tråkigt men tyvärr får vi för lite tillbaka av det vi ger”.
– Jag känner att jag gjort rätt. Föräldrar skriker på oss för att få in sina ungar och då ska pengarna gå till det, säger Ingrid Stålne.
Hans-Erik Holgersson, ansvarig för 60-poängskursen:
– Det har varit fördelaktigt för oss. Men man får också räkna in det som inte går att sätta kronor på, som att ha ett samarbete med stadens universitet och att lärarna får undervisa på en högre nivå.
Fyra av Kulturskolans elever känner sig drabbade av konflikten efter att nu ha fått besked om att de inte har blivit antagna till 60-poängskursen.
– Jag tycker att det är konstigt skött. Diskriminerande.
– Det var en jättestor besvikelse, säger de.
Hans Holgersson försäkrar att det inte finns någon koppling mellan att de fått nej och det avbrutna samarbetet.
– Nej, det handlar om att få en bra blandning av studenterna.
Kulturskolans rektor lovar att ta hand om eleverna och erbjuda alternativ.
Men elever som Smålandsposten varit i kontakt med tvekar.
– Jag kommer nog inte att tacka ja. Det ger ju inga högskolepoäng. Det är avgörande för mig, säger en av dem.